• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Eveniment

Camera Deputaţilor a adoptat un nou proiect dedicat părinţilor: Aceştia ar putea să primească zile libere pentru supravegherea copiilor în cazul în care unităţile de învăţământ sunt închise temporar

Camera Deputaţilor a adoptat un nou proiect dedicat părinţilor: Aceştia ar putea să primească zile libere pentru supravegherea copiilor în cazul în care unităţile de învăţământ sunt închise temporar

Autor: Elena Crangasu, Mediafax

10.12.2019, 16:59 74

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a întocmit, marţi, raport favorabil privind proiectul de lege ce prevede acordarea unor zile libere pentru unul dintre părinţi, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil pentru iniţiativa deputaţilor PSD şi ALDE privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Propunerea legislagivă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt acordaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a alor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Astfel, propunerea acordă deptul unuia dintre părţinţi de a asta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilităţi. În situaţia familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelul care este şi tutorele legal al copilului.

Totodată, conform propunerii legislative, indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielolor personale din bugetul de venituri al angajtorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Proiectul mai prevede ca în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi suau solicitat simultat zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.

„Adoptarea unei astfel de propuneri legislative vine în spriinul părinţilor, având în vedere problemele cu care aceştia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiţi să rămână acasă în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învătământ unde aceştia sunt arondaţi”, se arată în expunerea de motive.

Proeictul urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060