Eveniment

Campania de vaccinare, la răscruce: Locurile libere la vaccinare au înlocuit listele de aşteptare. Aproape 1 milion de locuri libere sunt disponibile doar în platforma de vaccinare

Campania de vaccinare, la răscruce: Locurile libere la...

Autor: Georgiana Mihalache

07.06.2021, 00:06 743

După ce la deschiderea etapei a treia de vaccinare de la 15 martie listele de aşteptare numărau sute de mii de oameni care s-au înscris pentru a-şi face vaccinul, în prezent există acelaşi număr de locuri disponibile - circa 900.000 la nivel naţional - pentru persoanele care vor să se imunizeze împotriva coronavirusului.

Cele mai multe locuri libere – circa 680.000, sunt disponibile pentru serul produs de Pfizer, urmat de Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

Iar dincolo de posibilitatea programării în platformă, la nivelul mai multor oraşe se organizează maratoane de vaccinare, centre de vaccinare în malluri, în aeroport, unde nu este necesară înscrierea prealabilă în platformă. Autorităţile vor să facă astfel mai disponibil vaccinul pentru a imuniza populaţia.

Saptămâna trecută a început şi campania de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani cu vaccinul Pfizer, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat în urma studiilor imu­nizarea copiilor din această categorie de vârstă. Copiii care au împlinit 12 ani trebuie să vină însoţiţi de un reprezentant legal şi fac vaccinul tot în două doze, în aceeaşi concentraţie ca adulţii.

În plus, de la 1 iulie va fi disponibil certificatul verde de vaccinare, lansat la nivel european. Autorităţile lucrează la un portal securizat pentru ca oamenii vacci­naţi să poată descărca certificatul, mai ales în contextul în care pentru călătoriile în mai multe state persoanele vaccinate nu mai trebuie să stea în carantină sau să facă teste.

Apetitul românilor pentru vaccinare a scăzut însă în ultimele două luni, iar specialiştii în sănătate publică atrag atenţia că fără campanii ţintite prin medicii de familie şi prin vectori de încredere la nivelul comunităţii – preoţi, profesori – care să susţină cam­pania, vaccinarea va continua pe trendul descendent.

Dacă în luna aprilie România înregistra şi 60.000 de persoane vaccinate cu o singură doză pe zi, în prezent numărul primei doze administrate nu trece de 25.000 de vaccinări zilnic. Prima doză dă de fapt ritmul real de vaccinare, în condiţiile în care în general oamenii care fac vaccinul se prezintă şi la rapel în cazul serurilor administrate în două doze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO