Eveniment

Campania ZF #cevreaudelaprimar. Slănic, judeţul Prahova, oraşul din România în care locuitorii se încălzesc cu lemne: „Mi-ar plăcea să nu mai car lemne până la etajul 4 al blocului în care locuiesc”

Campania ZF #cevreaudelaprimar. Slănic, judeţul...

Autor: Răzvan Botea

08.09.2020, 13:00 392

Oraşul Slănic (38 km de Ploieşti) are în prezent 5.400 de locuitori, cu 46% mai puţini decât avea în 1992.

Slănic este singurul oraş din judeţul Prahova în care reţeaua de gaze nu a ajuns şi locuitorii, câţi au mai rămas, se încălzesc cu lemne şi îşi prepară hrana cu butelii. Un cititor ZF a transmis în cadrul campaniei #cevreaudelaprimar că, pe lângă faptul că şi-ar dori să ajungă reţeaua de gaze în oraş, de asemenea ar mai vrea un centru medical, pentru că cele mai apropiate spitale sunt în Vălenii de Munte, la 25 de kilometri distanţă şi Ploieşti, la 40 de km distanţă.

„Mi-aş dori de la administraţia locală să nu mă mai deplasez zeci de kilomestri ca să ajung la un spital în caz de am nevoie. Totodată, mi-ar plăcea să nu mai car lemne până la etajul 4 al blocului în care locuiesc. Reţeaua de gaze încă nu a ajuns în anul de graţie 2020 şi în oraşul Slănic”, transmite Iulian T., în vârstă de 22 de ani.

Unele blocuri au centrală proprie, dar pe lemne. În cele în care nu există această facilitate, locuitorii sunt nevoiţi să îşi aducă lemne în casă, în condiţiile în care încălzirea cu ajutorul curentului electric este foarte costisitoare.

Oraşul Slănic are în prezent 5.400 de locuitori, cu 46% mai puţini decât în 1992, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Tinerii sunt cei care au plecat în cel mai rapid ritm: în 2020 mai sunt 252 de tineri între 20 şi 24 de ani, cu 70% mai puţini decât în 1992.

Problema nu aparţine numai oraşului Slănic: doar 35% din gospodăriile din România sunt conectate la reţeaua de gaze. În 2019, conform celor mai recente date INS, reţeaua de gaze din România a avansat cu 874 km şi a ajuns la 42.300 km, la mai puţin decât jumătate faţă de Ungaria, care are 100.000 de km de reţea de gaze, la o populaţie şi o suprafaţă a ţării la jumătate faţă de România.

Ziarul Financiar a lansat proiectul #cevreaudelaprimar, care îşi propune să aducă în atenţia administraţiilor locale actuale sau viitoare problemele localităţilor, precum şi ce îşi doresc cetăţenii de la viitorul primar ales după 27 septembrie.

Cu această ocazie, ZF îndeamnă cititorii din toată ţara să trimită sesizări şi aşteptări de la viitorii primari, însoţite de fotografii, care vor fi publicate atât pe site-ul www.zf.ro, cât şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar.

Aşteptăm sesizările şi aşteptările cititorilor noştri la adresa de email razvan.botea@zf.ro, unde ne puteţi trimite fotografii şi descrieri de exemple. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO