Eveniment

Campanie ZF pentru o administraţie eficientă şi digitală. Florin Barbu, ministrul agriculturii, are 4 consilieri personali şi 4 secretari de stat, mai mulţi decât în programul de guvernare. Ce fac pentru a reduce deficitul cu alimente şi animale vii de 5 mld. euro?

Florin Ionuţ Barbu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale

Florin Ionuţ Barbu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale

Autor: Florentina Niţu

14.02.2025, 00:07 1361

Florin Ionuţ Barbu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, economist de formaţie, a spus în prima şi singura conferinţă de presă din mandatul său, din octombrie 2024, că îi plac cifrele ♦ Dar statisticile privind deficitul extern pe produse agroalimentare arată tot mai rău ♦ Are patru consilieri personali şi un post vacant, patru secretari de stat şi un subsecretar de stat, iar fiecare secretar de stat are câte doi consilieri personali.

Restructurarea anunţată a aparatului administrativ este în toi. Dar nu în sensul aşteptat. La Ministerul Agriculturii, de pildă. Echipa ministrului, de 18 persoane, depăşeşte planurile programului de guvernare al coaliţiei aflate la putere (în care este şi PSD-ul din care ministrul face parte), care susţine reducerea numărului de secretari de stat la doar doi - trei. Totuşi, ce face această echipă numeroasă când deficitul comercial cu alimente şi animale vii ajunge la un record de 5 miliarde euro în 2024, cu o creştere galopantă de 50% faţă de anul trecut? La această cifră ameţitoare, cum răspunde omul cifrelor? Cu promisiuni.

Luni, 10 februarie, în ziua în care INS a anunţat balanţa comercială a României, Florin Barbu a promis investiţii care, teoretic, vor reduce deficitul comercial, deşi el este de aproape doi ani în funcţie, iar în mandatul său deficitul a crescut constant. A spus că în 2025 vor fi alocate 2,8 miliarde de lei pentru sectorul suin, 1 miliard de lei pentru fermele avicole şi se vor mai da fonduri pentru construirea de ferme de juninci. De asemenea, a menţionat că va continua programul Investalim pentru sectorul de procesare.

Anterior, a spus că sunt foarte multe proiecte de investiţii în derulare, în domeniul zootehnic, în special pentru porci şi păsări şi anul acesta vom avea 1,5 milioane de purcei în plus, pe care România îi cumpără în medie cu 90 euro/cap de animal din import. De asemenea, vom creşte peste 80 de milioane de pui în România. „Încă din 2023 am început să dezvoltăm ferme în România şi deja peste 60% din aceste ferme sunt populate în reproducţie”, a mai precizat el.

Totuşi, Ministerul Agriculturii a primit mai puţini bani în 2025 decât anul trecut: credite bugetare de 25,79 mld. lei (- 5,76%), deşi propunerea prevedea credite de angajament de 37,96 miliarde lei (Ă 7,53%), conform Ministerului de Finanţe. 

Ce pregătire au şi ce fac oamenii din conducerea Ministerului Agriculturii?

Şefa de cabinet a ministrului Florin Ionuţ Barbu, Maria Cristina Manda, nu are CV-ul public, dar publicaţia sutu.ro scrie că a lucrat în ultimii 20 de ani în cinci ministere diferite, a fost consilier prezidenţial, director în societăţi naţionale de stat, membră a numeroase consilii de administraţie ale unor companii de stat. Acum, în afară de Ministerul Agriculturii, primeşte bani de la Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor, unde este membru al CNCI, şi oferă servicii de avocat, fiind consilier juridic la Asociaţia Municipiilor din România. Hotnews a scris că a mai fost subsecretar de stat la Ministerul Administratiei şi Internelor, consilier al Monei Pivniceru cand aceasta a fost ministru al Justiţiei, precum şi consilier prezidenţial în mandatul de presedinte interimar al lui Crin Antonescu. De asemenea, a mai fost secretar de stat la Ministerul justiţiei în mandatul Monicăi Macovei şi consilier personal al fostului ministru al economiei Codruţ Sereş (PC) şi apoi al ministrului de interne Cristian David (PNL).

Secretarul de stat Violeta Muşat nu are CV-ul pe site-ul MADR, dar din informaţiile ZF are pregătire ca veterinar, iar în declaraţia de avere este menţionat că pe lângă funcţia de secretar de stat este şi consilier superior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie Pentru Agricultură - Centrul Judeţean Călăraşi. Are cinci depozite în lei, deschise în anii 2022 şi 2023, în total de 120.000 de lei, potrivit datelor de pe site-ul ministerului. Violeta Muşat are doi consultanţi, Dan Constantin Vasilescu, care la rândul său nu are CV public, şi Leontina Pîrvan, care este şi grefier la Judecătoria Sectorului 2 din Bucureşti.

Secretarul de stat Adrian Pintea este doctor în ştiinţe agricole şi s-a specializat în acest domeniu inclusiv în ferme din Germania şi Belgia. A lucrat în mai multe companii din industria cărnii, printre care Agrocomsuin, Diana sau Carvil, şi în 2006 a trecut de la privat la stat, începând cu funcţia de consilier la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din Râmnicu Vâlcea, pe care a şi condus-o la nivel naţional din 2016 până în 2023. El are tot doi consilieri personali: Lucian Marian Grădineanu, care a studiat Ştiinţe Economice la Universitatea Hyperion şi are un master în Diplomaţie şi Comerţ Internaţional la SNSPA, cu experienţă în mediul privat în banking şi finanţe, şi Andrei Roberto Turcu, despre care nu există informaţii publice, nici CV, nici declaraţie de avere sau de interese.

Secretarul de stat Aurel Simion a făcut Facultatea de Agricultură la Universitatea din Craiova şi doctor în ştiinţe inginereşti, absolvent al Facultăţii de Mecanică din Craiova în cotutelă cu Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi. El a lucrat în zootehnie în mediul privat, fiind veterinar, dar şi consilier sau inspector de control la alimente şi chiar director general al fabricii de mezeluri Avi-Giis din Râmnicu Vâlcea. El a lucrat la stat la Direcţia Agricolă Vâlcea, APIA Vâlcea, iar din 2019 este secretar de stat. Acesta are trei consultanţi: Bogdan Oancea, care nu are CV pe site-ul ministerului, dar realizează şi venituri de la Exigent Mark, unde este asociat, şi Biolegume Exigent, unde are aceeaşi calitate, potrivit declaraţiei de avere; Larisa Ene, care este acţionar în compania Zootehnica Lovezino din Buzău şi director executiv la Cooperativa Agricolă de Reproducţie Romsuin Moldova; şi Ionela Gigîrtu, care este angajată şi la compania Avi-Giis, unde a lucrat şi actualul ei şef – Aurel Simion.

Secretarul de stat Dragoş Costin Telehuz este dintre cei mai cunoscuţi fermieri din Bărăgan, care alături de fratele său, lucra circa 600 hectare de teren agricol în Ialomiţa. El este fostul preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Ialomiţa şi secretar al Consiliului Director al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România. Acesta a făcut Facultatea de Agricultură în Bucureşti şi a activat în acest domeniu. El are un singur consultant George Sărăcăcianu, despre care nu există informaţii publice.

Subsecretarul de stat Cristian – Mihael Leonov este doctorand în zootehnie şi piscicultură la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti începând din 2021, iar anterior a studia Ecologie Generală şi are un master în Managementul Resurselor Naturale la Universitatea Biologică Bucureşti. El a lucrat ca ecolog şi consilier pe probleme de pescuit, atât la privat, cât şi la stat, iar în Ministerul Agriculturii a intrat în 2010 şi a ocupat mai multe funcţii, din 2022 fiind subsecretar de stat. Acesta are tot un consilier Alexandru Iorgu, despre care nu există informaţii publice.

 

Sarcini vagi, administraţie ineficientă

Maria Cristina Manda,

directorul cabinetului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale:

♦ asigură consilierea ministrului în domeniile de activitate ale ministerului;

♦ propune ministrului măsuri pentru eficientizarea activităţii aparatului central şi al instituţiilor subordonate;

♦ participă la analiza materialelor transmise ministrului, formulând obiecţii şi/sau propuneri împreună cu compartimentele de specialitate;

♦ urmăreşte elaborarea documentaţiilor dispuse de ministru;

♦ coordonează activitatea personalului încadrat la cabinetul ministrului;

♦ participă, la solicitarea ministrului, la şedinţele organizate cu structuri din cadrul ministerului sau cu producători agricoli, instituţii din domeniul bancar etc.

 

Eduard-George Cîrstea, Nelu Vasile Barbu şi Florin Silviu Bogdan,

consilieri personali ai ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale

♦ sprijină ministrul în urmărirea modului de realizare a obiectivelor MADR,

♦ realizează propuneri de îmbunătăţire a actelor normative elaborate de MADR;

♦ sprijină ministrul în coordonarea activităţii desfăşurate la nivelul instituţiilor subordonate MADR;

♦ realizează propuneri de îmbunătăţire a activităţii instituţiilor subordonate MADR;

♦ colaborează cu organizaţiile profesionale din domeniile de activitate ale ministerului şi transmiterea propunerilor şi solicitărilor acestora ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;

♦ participă la şedinţe, seminarii, grupuri de lucru cu organizaţiile profesionale din sfera de activitate a MADR;

♦ efectuează sau/şi participă împreună cu factorii autorizaţi din minister, la efectuarea unor analize complexe pe domeniile de activitate ale MADR;

♦ participă la analiza materialelor transmise ministerului, formulând obiecţii sau propuneri împreună cu celelalte compartimente din componenţa structurii MADR.

 

De ce se ocupă fiecare secretar de stat din Ministerul Agriculturii

Violeta Muşat – secretar de stat:

♦ Direcţia generală politici agricole;

♦ Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti;

♦ Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor;

♦ Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor;

♦ Banca de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău;

♦ Staţiunea de Cercetări Sericicole Băneasa, Bucureşti.

 

Adrian Pintea – secretar de stat 

♦ Direcţia Îmbunătăţiri Funciare şi Fond Funciar;

♦ Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;

♦ Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare;

♦ Autoritatea Naţională Fitosanitară;

♦ Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”;

♦ Oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene;

♦ Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor

 

Aurel Simion – secretar de stat

♦ Direcţia Generală Pescuit – Autoritate de Management pentru POPAM;

♦ Direcţia Generală Politici în Industria Alimentară şi Comerţ;

♦ Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă

♦ Agenţia Naţională a Zonei Montane.

 

Dragoş Costin Telehuz – secretar de stat

♦ Biroul relaţia cu Parlamentul şi dialog social din cadrul Direcţiei juridice

♦ Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească;

♦ Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole.

 

Cristian – Mihael Leonov – subsecretar de stat

♦ Agenţia Domeniilor Statului;

♦ Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură.

SURSE: MADR, date oferite la solicitarea ZF

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Summitul Pietei de Capital