Eveniment

Cancelarul german Olaf Scholz: România trebuie să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen. Luni, la ora 13:00, în vamă la Nădlac coada de TIR-uri pentru trecerea vămii în Ungaria era de şase kilometri. „Din Ungaria, dacă nu eşti atent, nici nu ştii când ai trecut în Austria.“

Coadă de TIR-uri de şase kilometri la graniţa României cu Ungaria de la Nădlac. Şoferii parcurg un kilometru de coadă într-o oră.

Coadă de TIR-uri de şase kilometri la graniţa României cu Ungaria de la Nădlac. Şoferii parcurg un kilometru de coadă într-o oră.

Autor: Răzvan Botea

30.08.2022, 00:06 1433

Pentru prima dată, Germania susţine aderarea completă a României la spaţiul Schengen. Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a spus că România, Croaţia şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele pentru aderarea la spaţiul Schengen şi va depune eforturi în acest sens, transmite agenţia de presă Reuters.

„Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi ar trebui să o protejăm şi să o dezvoltăm. Acest lucru înseamnă, de altfel, închiderea buclelor rămase“, a declarat Olaf Scholz, potrivit sursei citate.

El s-a referit la apartenenţa României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, care ar însemna libera circulaţiei a bunurilor în acest spaţiu, fără controale vamale.

„Salut anunţul făcut astăzi, la Praga, de către cancelarul federal Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen - un obiectiv strategic al ţării mele, care în mod clar îndeplineşte toate criteriile tehnice. Îi mulţumesc pentru implicarea personală“, a transmis Klaus Iohannis pe Twitter.

Luni, la ora 13:00 ora României, în vamă la Nădlac coada de TIR-uri pentru trecerea vămii în  Ungaria era de şase kilometri. Este o situaţie obişnuită să fie o coadă de kilometri întregi pentru aceste transporturi la graniţa cu Ungaria, iar pentru fiecare kilometru de coadă timpul de aşteptare este de circa o oră. Din Ungaria, practic nu mai există controale vamale spre Vestul Europei, pentru ţările care fac parte din spaţiul Schengen.

„Din Ungaria, dacă nu te eşti atent, nici nu ştii când ai trecut în Austria, Germania, Belgia şi aşa mai departe“, spune D.M, şofer de TIR din România care tranzitează regulat ruta amintită.

„Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru o aderare deplină. Voi depune eforturi pentru ca acestea să devină membri cu drepturi depline“, a mai spus cancelarul german, potrivit Reuters.

Bazele spaţiului Schengen, în fapt ţările din Uniunea Europeană care au un acord de liberă circulaţie a mărfurilor şi persoanelor, au fost puse în 1985 de către Germania Federală, Franţa, Belgia, Luxemburg şi Olanda.

Din 1990, aderarea la spaţiul Schengen este atât un drept, cât şi o obligaţie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. În cazul României, chiar dacă în 2001 s-a scos viza Schengen, persoanele şi mărfurile sunt controlate la graniţa cu Ungaria. Din Ungaria spre Vestul Europei, mărfurile şi persoanele circulă libere în baza acordului Schengen.

Până la declaraţiile lui Olaf Scholz, Germania a fost, alături de Olanda, una dintre ţările care s-au opus aderării complete a României la acest spaţiu. Principalul argument a fost corupţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO