Eveniment

Când scăpăm de pandemie? Medicul Octavian Jurma: Mai avem cam o lună până ieşim din valul Omicorn-BA1

Când scăpăm de pandemie? Medicul Octavian Jurma: Mai...

Autor: Cosmin Pirv

19.02.2022, 11:00 3819

Medicul Octavian Jurma estimează că săptămâna următoare numărul cazurilor noi de Covid va scădea sub 10.000, în medie, pe zi, şi că „mai avem cam o lună până ieşim din valul Omicorn-BA1”.

Medicul Octavian Jurma a prezentat pe Facebook o hartă a incidenţei oficiale. El susţine că incidenţa naţională este 14,85, mult peste vârful de 10,63 al valului Delta.

Conform medicului, discuţiile despre relaxare sunt premature: „Dacă eşti în val momentul în care te opreşti să tragi aer în piept este când ieşi din val nu în timpul valului, chiar dacă creasta valului a trecut”.

El prezintă şi o hartă realizată cu ajutorul indicatorului ARM7, care este un indicator de trend.

„După cum se vede toate judeţele sunt verzi, deci au o acum evoluţie descendentă (doar Brăila are o uşoară creştere a numărului de cazuri în ultimele 7 zile faţă de cele 7 zile precendente), în ciuda alocării pe judeţe a peste 20.000 de cazuri în această săptămână. În acest ritm vom coborî cu media sub 10.000 de cazuri pe zi săptămâna viitoare şi sub 5.000 de cazuri pe zi în prima parte a lunii martie, deci mai avem cam o lună până ieşim din valul Omicorn-BA1”, spune Octavian Jurma

Acesta susţine că „ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni”.

„Uitaţi de bazaconile cu <s-a terminat pandemia>, sunt doar <declaraţii politice> (adică habar nu au dar sună bine). Nu ştim dacă s-a terminat sau nu pandemia, o să aflăm abia la toamnă. Important este că se termină în curând acest val şi că mai avem un pic până suntem toţi în siguranţă. Mai putem purta masca şi avea grijă de aproapele nostru până de sărbători, cu atât mai mult cu cât începe acuşi Postul Paştelui şi nu e vreme de petreceri. Pe de altă parte vom ieşi din Post exact cam pe când vom ieşi din val cu adevărat şi atunci vom putea sărbători cu adevărat cu gândul că prin mica noastră jerfă poate am salvat o viaţă. Sunt gesturi mici care vor cântări greu la judecata de apoi”, a mai scris Jurma pe reţeaua de socializare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO