Eveniment

Când se va lansa Ministerul Economiei programul StartUp Nation şi următoarele programe de sprijin pentru IMM-uri? Turismul va beneficia de o linie de finanţare specială

Când se va lansa Ministerul Economiei programul StartUp...

Autor: Ramona Cornea

14.05.2020, 13:09 5009

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, afirmă că din a doua parte a lunii iunie va începe derularea programelor pentru sprijinirea IMM-urilor locale, precum StartUp Nation, programul de microindustrializare sau programul pentru companiile din comerţ şi servicii. Turismul, una dintre cele mai afectate industrii de pandemia de COVID-19, va avea o linie de finanţare specială, spune ministrul Economiei.

”La Ministerul Economiei avem în continuare programul de microindustrializare care se adresează IMM-urilor, microgranturi până la 450.000 de lei pentru investiţii, pentru echipamente tehnologice. Avem programul de comerţ şi servicii unde vorbim de granturi de până în 250.000 de lei pentru firme care au codul CAEN activitatea de comerţ sau de servicii şi programul StartUp Nation, un program pe care vrem să îl rebranduim, să fie orientat către antreprenoriat. Acestea sunt programele pe care Ministerul Economiei vrea să le deruleze din a doua parte a lunii iunie”, a declarat Virgil Popescu în cadrul unei videoconferinţe organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În ceea ce priveşte turismul, ministrul Economiei spune că exista o linie de finanţare specială dedicată acestei industrii.

”Turismul va avea o componentă specială, va fi o linie de finanţare specială dedicată turismului pentru că turismul şi HoReCa sunt printre cele mai lovite sectoare în această pandemie. Nu cred că va fi reluat turismul atâta timp cât consumatorul de turism nu se va simţi în siguranţă să plece de acasă. În zona de HoReCa, primul lucru care se poate face este deschiderea treptată a teraselor, când cei de la Ministerul Sănătăţii o vor permite. După aceea vor urma restaurantele în interior”, adaugă Virgil Popescu.

IMM-urile locale vor beneficia de fonduri de sprijin în valoare de 1 mld. de euro, o sumă care ar putea fi repartizată în trei moduri – spre vouchere de consum, spre granturi de finanţare a capitalului de lucru şi spre granturi pentru finanţarea investiţiilor.

”Am negociat cu Comisia Europeană un buget de 800 mil. euro la care se adaugă partea de finanţare de încă 200 mil. euro, practic putem spune că avem o anvelopă de 1 mld. euro care va fi alocată întreprinderilor mici şi mijlocii. În interiorul acestei anvelope de 1 mld. de euro ne gândim la trei moduri de repartizare a acestor sume – una este voucherul de consum pentru a încuraja consumul intern, vouchere care vor merge către salariaţii care au avut de suferit în această pandemie, o altă linie ar fi granturile de finanţare a capitalului de lucru pentru a sprijini IMM-urile pentru a îşi relua activitatea. Banii aceştia se pot cheltui pentru refacerea stocurilor, pentru capital de lucru, pentru plata echipamentelor de protecţie necesare continuării activităţii. O ultimă parte a liniei de finanţare ar fi granturile pentru investiţii pentru întreprinderile mici şi mijlocii care doresc să îşi extindă activitatea şi să achiziţioneze noi linii tehnologice pentru producţie”, a explicat ministrul Economiei.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO