Eveniment

Când sunt arestaţi 53 de vameşi şi poliţişti de frontieră înseamnă eşecul unui întreg sistem. Cine răspunde dintre şefii de la Bucureşti?

Când sunt arestaţi 53 de vameşi şi poliţişti de frontieră înseamnă eşecul unui întreg sistem. Cine răspunde dintre şefii de la Bucureşti?

Autor: Iulian Anghel

07.02.2011, 23:57 1857

În scandalul privind vameşii şi poliţiştii de frontieră corupţide la Vama Siret (cei 53 de poliţişti şi vameşi arestaţi saureţinuţi săptămâna trecută) nu a căzut niciun nume greu din poliţiade frontieră sau din Autoritatea Vămilor. Problema care se puneeste însă tocmai cea a responsabilităţii. Pentru că lucrurile stauaşa: se poate lua mită în mod generalizat, de către zeci depersoane şi în valoare de sute de mii de euro fără ca şefiivameşilor sau a poliţiei de frontieră să ştie?

Dacă luăm drept corecte cele transmise de procurori, anume căpentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări (un cartuş are10 pachete) un traficant oferea lucrătorului vamal de la vama Siretaproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului de frontieră 50 delei, atunci putem deduce că 8% din valoarea traficului decontrabandă cu ţigări sau cel puţin la Vama Siret se oprea înbuzunarele poliţiştilor de frontieră şi ale vameşilor, încondiţiile în care un pachet de Kent de contrabandă se vinde înpieţele din Bucureşti în medie cu 8 lei, preţul lui de la debitelede tutun fiind de 11,2 lei. 30 de cartuşe de Kent înseamnă 2.400 delei pe piaţa neagră, iar poliţistul şi vameşul reţineau 200 de lei(8% din valoarea transportului de contrabandă).

La o piaţă neagră estimată la 1 mld. euro, anual, 8% din valoareînseamnă 80 mil. euro anual - 20 mil. euro spre poliţiştii defrontieră şi 60 mil. euro spre vameşi. Chiar nu se vede o astfel de"şpagă" venită doar din ţigări, în condiţiile în care în poliţia defrontieră, de pildă, lucrează doar 1.350 de poliţişti?

"Trebuie să fii orb ca să nu vezi aşa ceva. Dar ei nu suntorbi", comentează analistul Stelian Tănase.

Dacă luăm declaraţiile de avere ale şefilor poliţiei defrontieră, din ele rezultă că aceştia nu sunt cine ştie cât debogaţi. Nu au averi, doar câte o casă-două, o maşină. Însă desalarii nu se pot plânge. Salariul inspectorului general alpoliţiei de frontieră a fost în decembrie trecut (după reducerea cu25%) de 4.366 lei net. Dar salariile lor, în trecut, au depăşit şi9.000 de lei lunar. Salariile directorilor din poliţia de frontierăsunt în jur de 4.000 de lei lunar. În medie, salariul unui şef debirou vamal este de 3.500, iar al unui şef punct frontieră între3.500 şi 4.000 de lei.

Lăsând salariile la o parte, se poate să fie atât de modestăaverea şefilor poliţiei de frontieră după cum arată declaraţiilelor de avere?

"Nu ştiu care este averea lor, dar atâta cât este ea poate fi cuuşurinţă ascunsă pentru că toată lumea are veri, mătuşi nepoţi. Nuavem un control strict al averilor şi, de aceea, se pot face multe«aranjamente». Cât despre ce s-a întâmplat la Siret, lucrurileputeau continua încă cinci ani fără o problemă, dacă nu era disputacu intrarea în Schengen. Era o chestiune cunoscută, aşa cum estecunoscută situaţia corupţiei de pe întreaga frontieră. Problemaeste că mulţi bani din vămi se duc la partide, puşculiţapartidelor, când ajung la guvernare, este alimentată şi de aici. Nuai cum să nu cunoşti aceste lucruri", afirmă Stelian Tănase.

Şefii poliţiei de frontieră nu au putut fi contactaţi ieripentru comentarii. Ei nici nu făcut comentarii în aceste zile.Singur doar ministrul de interne, Ioan Igaş, a afirmat preocupareaministerului său pentru corupţia din vămi. Însă nici el nu a adusîn discuţie problema unei responsabilităţi venite din partea celorsub care s-au întâmplat aceste lucruri.

"Nu se pune problema unei responsabilităţi pentru că oamenii secunosc între ei, ştiu cine şi ce face. Şi noi îi mai ştim pe unii",spune Tănase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO