Eveniment

Când toată lumea ştia că au fost plătite arieratele din sănătate, peste noapte au mai apărut altele de un miliard de lei

Plata arieratelor, încă o condiţie impusă de FMI pentru tranşa următoare
29.10.2010, 14:28 47

FMI va cere din nou Guvernului să plătească o partesemnificativă din arierate ca precondiţie pentru următoarea tranşă,după ce a constatat că la datoriile statului s-au adăugat din lunaseptembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşis-au achitat 2 miliarde lei către acest sector, informeazăMediafaxBusiness.

Arieratele din sănătate totalizează un miliard de lei,majoritatea facturilor neachitate fiind înregistrate în ultimaperioadă, după ce statul a plătit în septembrie două miliarde delei pentru stingerea datoriilor către furnizori, iar FMI esteîngrijorat că sumele ar putea fi şi mai mari.

"Deşi Guvernul a plătit 2 miliarde de lei în contul datoriilorcătre companiile furnizoare din sănătate, imediat au apărut noiarierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erauînregistrate şi nu au fost luate în calcul. Această situaţie nu edoar în sănătate, se regăseşte şi la transporturi, la alte proiectede infrastructură, mai ales la autorităţile locale", au declaratpentru Mediafax surse guvernamentale.

Potrivit acestora, FMI va solicita din nou Guvernului plata unorsume în contul arieratelor ca precondiţie pentru acordareaurmătoarei tranşe din acordul stand-by, programată pentru lunadecembrie.

Misiunea de evaluare insistă pentru acţiuni de stingere aarieratelor cel puţin în ceea ce priveşte datoriile guvernamentalede la nivel central, fiind îngrijorată că board-ul FMI nu va maiacorda noi derogări pentru acest criteriu cantitativ. Citiţi maimulte pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO