Eveniment

Capcanele mărcii şi modificările legislative: Protecţia din oficiu dispare după înregistrare

Capcanele mărcii şi modificările legislative:...
07.06.2019, 10:10 570

Proprietarii mărcilor active folosite intens sunt sfătuiţi să monitorizeze şi publicaţiile de profil de la nivel European pentru a se asigura că interesele economice nu vor avea de suferit.

Mihai Betelie, managerul Agentiei Rompatent Design (agenţie specializată în protecţia drepturilor de proprietate industrială),  aduce clarificari in ceea ce priveste modificari ale legislatiei marcilor, cu impact asupra protectiei acestora  dupa inregistrare.                           

„- Proprietarii de marci trebuie sa stie ca pentru o protectie eficienta a dreptului de proprietate industriala, trebuie sa monitorizeze publicatiile oficiale ale OSIM;

- Atunci cand se depune o cerere de marca noua, identica  sau asemanatoare cu o marca deja inregistrata, prin care se solicita emiterea titlului de protectie pentru bunuri sau servicii care se suprapun peste cele ale unei marci inregistrate, OSIM nu poate refuza la inregistrare noua marca”, sunt doar câteva dintre ideile analizei realizate de managerul Rompatent Design.

Redăm, mai jos, analiza integrală a lui Mihai Betelie:

“Prin Legea 66/2010 a fost  adusă o  modificare importantă  Legii 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, care nu este suficient de cunoscută în mediul de afaceri din România, deşi au trecut atâţia ani.

În esenţă, legea modificată, în acord cu legislaţia europeană, prevede că Oficiul de Stat pentru Invenţii şi mărci (OSIM), în procedura de examinare în vederea admiterii la înregistrare a unei cereri de marca nu mai are în vedere motivele relative de refuz la înregistrare( existenţa unei mărci anterioare, identică sau asemănătoare până la identitate), ci doar motivele absolute de refuz (marca este contrară bunelor moravuri, descriptivă sau lipsită de distinctivitate sau înşelătoare).

Asta înseamnă că atunci când se depune o cerere de marca nouă, identică  sau asemănătoare cu o marca deja înregistrată, prin care se solicită emiterea titlului de protecţie pentru bunuri sau servicii care se suprapun peste cele ale unei mărci înregistrate, OSIM nu poate refuză la înregistrare nouă marca.

Potrivit legii, OSIM poate examina motivele relative de refuz la înregistrare (existenţa unei mărci anterioare, identică  sau asemănătoare) doar în procedura de opoziţie sau contestaţie.

Opoziţia este o cale de atac prin care, după ce se publică o cerere de marca în Buletinul Oficial al OSIM, în termen de 2 luni, orice persoană poate să solicite respingerea la înregistrare a mărcii noi  şi să invoce că argument  că deţine un drept anterior de marca,  un drept de nume comercial sau un drept de autor, asemănător cu denumirea cerută la înregistrare.

Capcanele mărcii şi modificările legislative: Protecţia din oficiu dispare după înregistrare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO