Eveniment

Capitala fără bani: deficit de 500 mil. lei în 2010 şi fără subvenţii pentru sute de mii de bucureşteni în 2011

Capitala fără bani: deficit de 500 mil. lei în 2010 şi fără subvenţii pentru sute de mii de bucureşteni în 2011
15.07.2010, 23:12 56

Familiile bucureştene cu venituri de peste 2.500 de lei nu vormai beneficia de subvenţii ale gigacaloriei în iarna care vine.Capitala a rămas fără bani, drept urmare familiile care au venituride peste 2.500 de lei lunar vor plăti dublu la întreţinere,întrucât va trebui să achite întreg preţul gigacaloriei de 300 delei, în condiţiile în care, în prezent, municipalitatea subvenţionaaproape jumătate din constul gigacaloriei, a anunţat ieri primarulgeneral al Capitalei, Sorin Oprescu, la prezentarea bilanţului adoi ani de mandat ca edil-şef.
"Este vorba de un alt scenariu luat în calcul de municipalitateavând în vedere că ne gândim şi la apariţia unui card municipal cupuncte, în care punctele să reprezinte şi ajutorul dat demunicipalitate. Ce este sigur este că firmele care funcţionează înapartamente nu vor primi acest ajutor", a declarat Oprescu, care,în urmă cu doi ani, câştiga surprinzător, din poziţia de candidatindependent, fotoliul de primar în faţa lui Vasile Blaga, mult maibine poziţionat politic. Oprescu a intrat în cursă pe ultima sutăcu un program subţirel - având în centru "autostrada suspendată".Valul de entuziasm care făcut posibilă alegerea unui medic înfruntea Bucureştiului a lăsat loc, la doi ani de atunci,observaţiilor precum că primarul general mai mult vorbeşte decâtface.
Primăria Generală are, în acest moment, un deficit pe primele şaseluni ale lui 2010 de 200 mil. lei şi va termina anul cu o datoriede 500 mil. lei, potrivit edilului-şef. Deficitul provine dinscăderea încasărilor, dar şi din obligaţia ce derivă dintr-oordonanţă guvernamentală, anume ca municipalităţile să verse lastat cu 22% mai mult din venituri decât în trecut, cea ce a subţiatvistieria municipalităţii. Bugetul Primăriei Capitalei aprobat deConsiliul general, în primăvară, prevede un deficit de aproximativ1 mld. lei (280 mil. euro), însă reprezentanţii municipalităţiispun că acesta nu mai este de actualitate.

Oprescu ţine, în continuare, banii lasaltea
Primăria Generală mai are acum la bănci 100 mil. euro dintr-unîmprumut de 500 mil. euro contractat de la BERD de fostul primargeneral Adriean Videanu. "Atât am primit de la Videanu, 100 demilioane. I-am pus la bănci, au produs dobândă şi aştept 2015 cândvine vârful de încărcare şi când încep să rambursez creditul", arăspuns Oprescu când a fost întrebat de ce nu foloseşte aceşti baniîn loc să se împrumute din nou de 60 mil. euro pentru grădiniţelecu program prelungit, aşa cum intenţionează. Reprezentanţiimuncipalităţii afirmă că, din aceşti bani, vor fi plătite şiexproprierile ce trebuie făcute pentru reabilitarea infrastructurii- este vorba despre circa 80 mil. euro.

Ce se întâmplă cu parcările?
Primarul general a spus, la prezentarea bilanţului, că a finalizatstrategia pentru dezvoltarea parcărilor subterane. La Universitatevor începe lucrările în parteneriat public-privat, iar parcarea de380 de locuri va fi finalizată în 18 luni. De asemenea, vor fiorganizate licitaţii pentru o parcare pe Eduard Quinet şi o alta peCharles de Gaule - 1.000 de locuri în total. La finele anului vorfi organizate licitaţii pentru parcări subterane în zona AlbaIulia, Dorobanţi, Băneasa şi Piaţa Presei Libere. Toate acestea vorfi făcute în parteneriat public-privat, în condiţile în careMinisterul Finanţelor nu-şi mai dă acordul pentru îndatorareamuncipalităţilor, chiar şi în situaţia în care ele nu au ajuns lagradul maxim de îndatorare de 30% din venituri. În acest moment,Bucureştiul are un grad de îndatorare de 12%. În privinţa altorproiecte majore ale Capitalei, Oprescu a reiterat că pasajulBasarab va fi gata până la finele anului şi va intra în teste,urmând să fie practicabil în opt luni.

Bucureştiul, împărţit în patru zone desalubrizare
Oprescu a anunţat că, la capitolul salubrizare, municipiulBucureşti urmează să fie împărţit în patru zone, de la Nord la Sudşi de la Est la Vest, licitaţia urmând să fie organizată înseptembrie.
Salubrizarea oraşului va fi făcută, aşadar, nu pe fiecare sector înparte, ci în funcţie de patru zone, după ce Capitala va fiîmpărţită.
Foarte probabil, în Bucureşti, vor activa patru firme desalubrizare, câte una pentru fiecare zonă şi un operator dedeszăpezire pentru toată Capitala.
De asemenea, Oprescu a anunţat că RADET şi RATB vor fi transformateanul acesta în societăţi comerciale, muncipalitatea nemaiavând banisă le subvenţioneze.

2.000 de oameni concediaţi
Oprescu a arătat că aparatul municipalităţii se va reduce cuaproximativ 2.000 de oameni, în urma apariţiei unei ordonanţe deurgenţă care limitează numărul angajaţilor din administraţialocală. Vor rămâne în funcţii aproximativ 4.961 de angajaţi din ceipeste 6.800. "Reducerile vor fi de peste tot, în mod egal, pentrucă sunt într-adevăr zone în care cifrele au fost umflate", aconchis primarul general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO