Eveniment

Care au fost cele mai importante evenimente din 2020 în afară de pandemia de Covid-19? Mai ţineţi minte?

Autor: Cristina Roşca

30.12.2020, 13:00 915

Anul 2020 a stat, fără doar şi poate, sub semnul pandemiei de Covid-19 care a luat lumea cu asalt mai ales începând din martie, deşi în Asia veştile începuseră să circule chiar din ianuarie. Atunci însă nimeni nu se gândea că va deveni un eveniment care va marca vieţile generaţiei actuale, un eveniment care va ţine lumea în case luni de zile, care va limita libertatea de mişcare şi care va pune sub semnul întrebării fenomenul acestui secol - globalizarea.

Totuşi, deşi pare greu de crezut sau deşi pare că s-a întâmplat în altă lume, acest an a fost marcat de o serie de alte evenimente importante care au avut impact ecologic, social sau geopolitic. Care sunt acestea? Ziarul Financiar a adunat cele mai importante 10 de evenimente care au scris – fiecare dintre ele – o pagină importantă de istorie.

1. Incendiile din Australia

Luna ianuarie, prima din 2020, a fost cea care a îndreptat atenţia întregii planete către celelălalt capăt al lumii, către Australia, unde incendiile dezastruoase au distrus case, vegetaţie şi faună. Pagubele sub greu de estimat, mai ales că specialiştii vorbeau de dispariţia unor întregi specii de plante şi animale. La nivel de impact, focul a distrus peste 20 de milioane de hectare de teren şi a ucis peste 30 de persoane.

2.Tensiunile dintre SUA şi Iran ating cote maxime

Tensiunile dintre cele două ţări au escalat în prima lună din 2020 după ce un important oficial iranian a fost ucis de americani. SUA au retaliat afirmând că Iranul planifica un atac iminent. La scurtă vreme după, Iranul a atacat cu două rachete bazele militare americane din Irak, dar nimeni nu a fost rănit.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate de decenii, însă în 2020 se punea problema unui război între cele două puteri – una care are influenţă în zona Orientului Mijlociu şi o alta care e încă cea mai puternică economie şi ţară din lume. Acesta a fost însă evitat.

Şi, de parcă nu era suficient, la jumătatea lunii ianuarie iranienii au doborât din greseală un avion comercian ce zbura spre Ucraina, cu 176 de pasageri la bord. Nimeni nu a supravieţuit.

3. Pandemia începe să îşi arate colţii

În martie deja lumea începea să se închidă şi numărul de cazuri creştea simţitor peste tot în lume. Ce a urmat, deja e prea bine cunoscut pentru a fi rememorat atât de curând.

4. Preţul petrolului trece în teritoriu negativ

Ceea ce s-a întâmplat pe 20 aprilie 2020 în piaţa petrolului va rămâne în istoria pieţelor financiare şi în manualele de economie drept prima oară când preţul petrolului a atins o valoare negativă. Adică, contractele de livrare West Texas Intermediate (WTI) cu scadenţa în mai 2020 s-au tranzacţionat la minus 37 de dolari pe baril. Iar minusul nu este o eroare de redactare. Cu alte cuvinte, deţinătorii acestor contracte au fost dispuşi să plătească pentru a scăpa de livrarea fizică a petrolului la scadenţă.

5. Protestele Black Lives Matter din SUA

Mişcarea de protest contra violenţei poliţieneşti începută în SUA a cuprins întreaga planetă, căpătând o amploare fără precedent, la două săptămâni de la moartea în SUA a lui George Floyd, asfixiat de un poliţist alb. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă în sute de marşuri pentru a demonstra.

6. Tesla devine cel mai valoros producător de maşini

La 1 iulie 2020, Tesla depăşeşte Toyota şi devine cel mai valoros producător auto din lume. Preţul acţiunilor a crescut de cinci ori în ultimele 12 luni, ducând capitalizarea companiei la 205 miliarde de dolari.

7. Explozia din Beirut

Peste 150 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor din Beirut, Liban, din 4 august. A doua explozie a lovit cu puterea unui cutremur cu o magnitudine de 3,5 şi a fost simţită până în Cipru, la 240 de kilometri de-a lungul Mediteranei.

Exploziile de pe 4 august au fost provocate de un incendiu izbucnit pe platforma unde erau depozitate 2.750 de tone de azotat de amoniu. Ce a rezultat a fost: circa 6.000 de răniţi, sute de oameni au rămas fără adăpost, iar portul a fost distrus în mare parte.

8. Alegerile prezidenţiale din SUA

Au fost probabil cel mai important eveniment din lume după Covid-19. Donald Trump a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden.

9. Începe vaccinarea împotriva Covid-19

După aproape un an de panică şi blocaje, finalul de an a venit cu o veste bună, vaccinurile Moderna şi Pfizer încep să fie folosite în diferite ţări. Primele persoane vaccinate sunt cadrele medicale. Unele voci spun că este în cel mai bun caz începutul sfârşitului pandemiei de Covid-19.

10. Marea Britanie nu mai e membră UE, dar cele două părţi au ajuns la un acord

Separarea completă a Marii Britanii de UE este foarte aproape după ce chiar înainte de Crăciun, Marea Britanie şi UE au ajuns la un acord. Proiectul de Acord dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit vizează raporturile comerciale, fiscale şi bugetare, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare.

Tot în 2020 Prinţul Harry şi soţia sa Meghan Markle au părăsit familia regală, baschetbalistul Kobe Bryant a murit într-un accident aviatic, iar judecătoarea Curţii Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg, luptătoare pentru drepturile femeilor, a decedat. Totodată, un film coreean a câştigat Oscarul, în Africa a fost invazie de lăcuste, Twitter a fost hack-uit şi mai mulţi lideri ai lumii s-au îmbolnăvit de Covid-19, printre care Donald Trump şi Emmanuel Macron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO