David Popovici, campion olimpic la nataţie, a subliniat importanţa echipei în succesul unui sportiv, precum şi în orice alt domeniu de activitate, fie el sectorul financiar-bancar, fie cel de business.
„Eu provin dintr-un domeniu diferit de cel bancar. Ulterior mi-am dat seama că nu există multe deosebiri între proiectul MoonShotX şi mine, şi eu am avut un vis, şi eu am avut un plan, deşi eu am o echipă. Cred că fiecare dintre noi are un risc, o dorinţă arzătoare de a reuşi, însă ştim cu toţii că nu e suficient doar să-ţi doreşti. Şi cred că în orice domeniu ai nevoie de o echipă puternică în jurul tău, care să te susţină, pentru că numai aşa poţi ajunge cel mai bun într-un domeniu”, a spus David Popovici în cadrul evenimentului de lansare a proiectului MoonShotX.
Proiectul MoonShotX, lansat Raiffeisen Bank România, în parteneriat cu InnovX, ţinteşte să sprijine companiile locale să se extindă la nivel regional. Acest proiect îşi propune să accelereze creşterea şi extinderea afacerilor româneşti la nivel regional şi global. Destinat firmelor cu o cifră de afaceri între 5 şi 50 de milioane de euro, acest program promite să transforme companiile locale în jucători competitivi pe pieţele internaţionale.
Cum a răspuns David Popovici întrebărilor ZF
- O întrebare pe care mi-o pun şi a cărui răspuns încerc să-l găsesc şi eu este că mă întreb dacă oare a meritat tot efortul pe care l-am depus în antrenamente şi tot efortul mental şi fizic pentru a ajunge unde sunt acum. Ok, sunt campion olimpic, sunt primul şi al treilea cel mai bun din lume la cea mai bună competiţie, însă eu mă întreb dacă oare a meritat? Au meritat toate sacrificiile pe care le-am făcut şi acum, pentru că a trecut o perioadă de decompresie după Jocurile Olimpice şi încă sunt în vacanţă, încep să găsesc răspunsurile pe care le caut şi înţeleg că deşi a fost extraordinar de dificil şi e un preţ de plătit aici, clar a meritat.
- Cu siguranţă că a meritat şi mă bucur că am putut să o fac. Nu contează cât de talentat, muncitor sau câte ambiţii ai, nu poţi să faci ceva fără oamenii potriviţi, nu ai cum. Sigur, nucleul muncii este la tine ca individ, dar nu ai cum fără puţină şansă, fără puţin noroc, fără oameni competenţi în jurul tău.
- De când eram mic, foarte mulţi au remarcat talentul pe care îl aveam şi care m-a propulsat, m-a ajutat să câştig multe competiţii, să mă plasez din ce în ce mai sus la cât mai multe competiţii, dar mi-am dat seama repede că trebuie să muncesc şi trebuie să muncesc mai mult decât ceilalţi.
- Eu mă consider unul dintre cei norocoşi pentru că am avut alături de mine familie, prieteni care m-au susţinut, de la profesori şi antrenori, până la sponsorii mei şi parteneri de cursă lungă precum Raiffeisen, care m-au ajutat să ajung omul pe care îl vedeţi astăzi în faţă şi un om de care sunt destul de mândru.
- Le urez succes celor indicaţi în proiect şi să ajungă pe lună. Nu o să fie uşor, dar nu a zis nimeni că trebuie să fie uşor.
- Sunt două businessuri pe care aş vrea să le fac după sport. Mi-ar plăcea foarte mult să existe la noi în ţară un centru de dezintoxicare real, pentru că noi nu avem un centru şi un program real pentru a-i ajuta pe cei care suferă de adicţie, fie că e vorba de jocuri de noroc, droguri, băutură. Nu avem aşa ceva în ţară şi mi-ar plăcea foarte mult când o să am timpul să mă ocup de aşa ceva să ajut cu treaba asta, pentru că e foarte important.
- De asemenea, mi-aş dori să avem cât mai puţini copii care se îneacă în fiecare an la mare. Nu ştiu cât de mult legătura poate avea asta cu businessul, dar pe viitor cine ştie. Dacă o să am bazinul meu, fundaţia mea, mi-a plăcea să învăţ cât mai mulţi copii. Voi face asta împreună cu echipa mea, nu am cum să fac totul singur. Mi-a plăcea să învăţ cât mai mulţi copii să înoate.