Eveniment

Care sunt cele mai dure scenarii pentru Romania anul acesta?

06.01.2009, 20:12 45

Prognozele celor mai pesimisti dintre analistii romani, care anuntau o crestere economica nula anul acesta, sunt depasite cu mult de analistii ungari de la Oriens, care nu exclud varianta unei scaderi a Produsului Intern Brut de 3,5%.

Oriens este un fond de investitii axat pe regiunea Europei de Sud-Est, care ofera in acelasi timp servicii de consultanta si rapoarte de cercetare. Unul dintre actionarii Oriens este familia Pritzker, printre cele mai bogate din America, iar unul dintre partenerii Oriens este John Whitehead, fostul presedinte si CEO al Goldman Sachs.
Agentia de rating Moody's se incadreaza la randul ei in categoria celor mai pesimiste cu privire la situatia Romaniei. Analistul Kenneth Orchard estima in toamna o evolutie economica a Romaniei de -0,3% in 2009. Ca reactie, presedintele Traian Basescu a spus ca aprecierea agentiei de rating este corecta si ca ar putea fi recesiune in Romania daca nu se reduc cheltuielile publice.
Si printre prognozele analistilor romani apare minusul cand vine vorba de evolutia PIB in 2009.
Dragos Cabat, managing partner al Financial View Consulting si cunoscut ca unul dintre cei mai pesimisti analisti romani, se asteapta "in cel mai rau caz" la o scadere a PIB de pana la 2%, o depreciere a leului pana la un curs maxim de 4,4 lei/euro anul acesta. Formarea bruta de capital fix ar putea ramane constanta, "in cea mai pesimista varianta", crede Cabat.
Care ar fi argumentele si cat de posibila este o evolutie economica negativa anul acesta?
Pentru ca PIB-ul sa scada cu 3,5% in 2009, in opinia analistilor de la Oriens, trebuie indeplinite doua conditii: deprecierea leului cu 19% si scaderea formarii brute de capital fix cu 35-40%, neluand in calcul alte modificari in economia romaneasca (adica in conditii caeteris paribus, dupa cum precizeaza analistii de la Oriens).
"Din cauza deficitelor economice, am putea asista la o cheltuire a rezervelor in valuta si la speculatii pe curs, ceea ce ar conduce la o depreciere pronuntata a leului. Leul este in orice caz supraevaluat, conform FMI", noteaza analistii de la Oriens Investment Management in raportul "Economia Romaniei - in fata unei aterizari dure". Raportul a fost preluat partial si de redactorii publicatiei britanice The Economist.
Analistii de la Oriens arata, conform ultimului raport al Fondului Monetar International asupra Romaniei, publicat la jumatatea anului 2008, ca leul ar fi supraevaluat. La acel moment, FMI spunea ca leul ar fi supraevaluat cu 19%.
"O depreciere moderata ar putea ajuta deficitele financiare. Totusi, o depreciere semnificativa ar putea avea un efect distrugator asupra economiei, daca luam in considerare cresterea valorii reale a creditelor in valuta, care ar impovara populatia din Romania. Probabila depreciere ar trebui sa fie in atentia bancii centrale, care are posibilitatea de a contracara un atac speculativ asupra leului."
Analistii romani vad pentru 2009 un maxim al cursului de schimb de 4,4 sau 4,5 lei/euro.
"BNR este bine infipt, are rezerve valutare, are mult loc de a relaxa politica monetara. Cursul de schimb ar putea ajunge pana la maxim 4,5 anul acesta", a spus Adrian Mitroi, director de strategie al MKB Romexterra Bank si secretar al Chartered Financial Analyst (CFA) Romania, de asemenea cunoscut ca unul dintre cei mai pesimisti analisti.
Pe langa aceasta depreciere a leului in fata euro, in construirea celui mai prost scenariu pentru Romania de catre analistii de la Oriens mai apare o conditie: scaderea formarii brute de capital fix cu 35-40% anul viitor.
"Lipsa de fonduri combinata cu diminuarea investitiilor straine directe ar determina o scadere a formarii brute de capital fix de 35-40%", noteaza analistii de la Oriens.
Formarea bruta de capital inseamna totalitatea investitiilor in cladiri, echipamente de productie, mijloace de transport.
In 2007 si 2008, formarea bruta de capital fix a avut o crestere de peste 25%, conform Comisiei Nationale de Prognoza, iar o crestere sub 10% este estimata de oficialii romani abia din 2012. Analistii romani spun ca este foarte putin probabil ca formarea bruta de capital fix sa scada in 2009, insa nu va mai creste la fel de mult.
"Orice este posibil, dar nu si probabil. Nu cred ca vom vedea inchideri sau relocari de fabrici mari sau multe repatrieri de capitaluri. In cel mai rau caz, nu vor mai intra capitaluri in Romania", a spus Dragos Cabat.
"Chiar daca putin probabil, un scenariu de aterizare dura a economiei romanesti nu trebuie dat imediat la o parte. Ar fi o criza severa pentru Romania, din care Romania ar face eforturi sa iasa cat mai repede. Ar urma ani de crestere marginala si dezastre economice", afirma analistii de la Oriens.
Partenerii Oriens spun ca nu intra in contradictie activitatea de investitii cu activitatea de cercetare pe care ei o realizeaza, adica studiile realizate nu ar putea conduce la o scadere a activelor. Cei din echipa executiva afirma ca Romania si tarile din jur sunt piete bine cunoscute de ei.
Unul din partenerii Oriens, Tamas Vojnits, a fost pana in 2007 economist-sef al OTP Bank, iar Peter Holtzer a condus activitatea OTP Asset Management in sase tari. Alt partener este fostul presedinte si CEO al Goldman Sachs, John Whitehead.
Krisztian Orban, managing partner-ul Oriens, a fost consultant la McKinsey, a lucrat in zece tari si a condus cea de-a treia mare companie de chimicale listata la Bursa din regiune.
 
 
Nu vad economia in roz
Oriens: evolutie PIB - minus 3,5%, curs de schimb - 4,76 lei/euro, formarea bruta de capital fix - minus 35-40%.
Dragos Cabat, managing partner al Financial View Consulting: evolutie PIB - minus 2%, curs de schimb - 4,4 lei/euro, formarea bruta de capital fix - constanta.
Adrian Mitroi, secretar al CFA: evolutie PIB - 0%, curs de schimb - 4,5 lei/euro, formarea bruta de capital fix - ritm mai redus de crestere.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO