Eveniment

Care sunt industriile cu cea mai mare crestere la export in primul semestru

Care sunt industriile cu cea mai mare crestere la export in primul semestru

Click pentru imaginea marita

18.08.2008, 19:44 30

Masinile, echipamentele, tehnologia si in general produsele cu o valoare adaugata mare sunt categoriile care in primele patru luni ale acestui an au inregistrat cea mai accelerata crestere la export, intre categoriile mari de peste 100 de milioane de euro.
"Industria de masini si a echipamentelor de transport detin ponderea cea mai ridicata in comertul extern al Romaniei. Cresterea capacitatii de productie in urma investitiilor realizate pe acest segment contribuie pozitiv la diminuarea treptata a deficitului comercial", a declarat Rozalia Pal, economist-sef la UniCredit Tiriac Bank.
Desi in valoare absoluta importurile sunt mai mari, determinand un deficit comercial pe primul semestru de 10,8 miliarde euro, in crestere cu 11%, din decembrie 2007 s-a instalat trendul de incetinire a ritmului de crestere.
"Evolutia deficitului comercial in prima jumatate a anului este in opinia mea imbucuratoare - vedem o dinamica a exporturilor superioara celei a importurilor si un ritm anual de crestere de 11,3%, cu mult sub rata de crestere de 67% inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Evolutia este generata si de imbunatatiri structurale la nivelul exporturilor", a declarat Georgiana Constantinescu, analist in cadrul Credit Europe Bank.
Exporturile au inregistrat in luna iunie o crestere anualizata de peste 21% la valorile exprimate in euro, in timp ce importurile raman dupa prima jumatate a anului cu un pas in urma in ce priveste ritmul de crestere.
Cea mai mare crestere a exporturilor din prima parte a anului, dintre categoriile cu o valoare mare, a avut-o sectiunea "Masini sau aparate de birou sau pentru prelucrarea automata a datelor", cu o dinamica de 197% fata de primele patru luni din 2007.
"Stimularea exporturilor anumitor categorii de produse face parte din strategia nationala, incercam sa exportam produse cu o valoare adaugata cat mai mare, sa trecem de la cherestea la calculatoare. Nu avem voie sa interzicem exporturile anumitor produse, dar legile sunt un instrument prin care putem influenta structura lor", a declarat Valentin Brebenel, consilier in cadrul Departamentului pentru Comert Exterior.
Topurile celor mai mari cresteri anualizate ale exporturilor si ale importurilor pe categorii de produse indica tendinta pietei din Romania de a importa mobila, iar nu de a exporta. Desi valoarea nominala a exporturilor de mobila ramane de peste trei ori mai mare decat a importurilor, date fiind si resursele forestiere ale tarii si traditia acestui sector, faptul ca pe locul trei la cresterea de importuri apare mobila e un semn bun, considera oficialii.
"Legal, exista un volum maxim de cherestea care poate fi taiat anual, tocmai pentru a limita afacerile de export din acest domeniu. In ce priveste comertul cu energie electrica, nu este usor sa impui reglementari, din moment ce marile companii de energie electrica au facut acorduri pe termen lung cu strainatatea", a completat oficialul Departamentului pentru Comert Exterior.
Petrolul ramane in top atat ca valoare a importurilor, cat si ca dinamica accelerata. Aceasta categorie a inregistrat in primele patru luni ale anului o crestere de 65% fata de aceeasi perioada din 2007 si un volum de aproape 1,5 miliarde de euro. Factorul care a determinat aceasta evolutie a fost explozia pretului la petrol pe pietele internationale. In conditiile in care barilul de petrol atingea maxime istorice de la saptamana la saptamana, chiar daca nu crestea cantitatea de petrol, crestea valoarea importata de Romania.
Vehiculele rutiere au avut la inceputul acestui an o evolutie dinamica atat la export, cat si la import. Cresterile din primele patru luni ale anului nu sunt cu mult peste media la export (17%) si media la import (16%), insa ca si valoare, categoria vehiculelor rutiere are o pondere semnificativa in comertul exterior.
In semestrul I din 2008, ponderea principala in structura pe grupe de produse a exporturilor si importurilor o detin masinile si echipamentele de transport (circa 35%) si alte produse manufacturate (40% la export si 30% la import).
"Principalele categorii de export, produsele manufacturate, masinile si echipamentele de transport reprezinta mai mult de 74% din exporturile Romaniei, dar par a fi afectate de reducerea cererii din Uniunea Europeana, principalul nostru partener comercial. Aceleasi categorii de marfuri reprezinta mai mult de 67% din importuri. Reducerea foarte lenta a ponderii lor in totalul importurilor este corelata cu reducerea ritmului de crestere a creditului", a explicat Dan Bucsa, directorul departamentului de cercetare al Bancpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO