Eveniment

Care sunt modificările ordonanţei de urgenţă 7, după adoptarea în Guvern. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader: Mi s-a spus că CSM va da aviz favorabil

Care sunt modificările ordonanţei de urgenţă 7, după...

Autor: Diana Grigore

05.03.2019, 15:58 81

Tudorel Toader a anunţat, marţi, după şedinţa de Guvern în care a fost adoptată modificarea OUG 7, că actul normativ conţine cinci modificări, între care se numără şi cele privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor şi posibilitatea ca un judecător să candideze la şefia parchetelor.

„Guvernul a adoptat OUG pentru modificări la legile justiţiei. Cele trei legi ale justiţiei, dacă este să mă exprim într-o formă mai accesibilă, modificări la OUG 7/2019. Care este temeiul acestor modificări. Doamna prim-ministru a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai CSM, asociatiilor magistraţilor. În speţă cu preşedintă CSM, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, etc. întrevedere la care am participat şi eu ascultând argumentele şi contrargumentele. Văzând reacţiile la respective întrevedere au fost convenite cinci modificări”, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit lui Toader modificările din OUG vizează următoarele:

- vor fi aborgate prevederile care vizau posibilitatea ca şi judecătorii să candideze la funcţii de conducere în parchete; totodată, avizul consultativ în privinţa acestora va fi dat de Secţia pentru procurori.

- se abrogă alineatul care interzicea delegările în funcţiile de conducere din parchete pentru posturile pentru care numirea era făcută de către preşedinte.

- se renunţă la motivul pentru care este pierdută calitatea de magistrat, şi anume buna reputaţie.

- a patra modificare vizează salarizarea celor din segmentul IT din sietemul judiciar (vor avea acelaşi grad de salarizare)

- a cincea modificare vizează remedierea diferenţierii „nejustificate” între specialiştii cu acelaşi profil profesional de la dNA şi DIICOT faţă de cei de la Secţia specială.

„Mi s-a transmis ca azi, la 12.30, va fi sedinta de plen pentru aviz pozitiv, favorabil. La 14:00 mi s-a spus că CSM a dat aviz negativ per total, adică CSM a avut o abordare generală per total, nu numai pe cele cinci modificări discutate şi convenite”, a spus Tudorel Toader.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO