Eveniment

Care sunt temerile oamenilor de afaceri vizavi de evoluţia businessului românesc în 2019, „anul provocărilor”: Imobiliarele, altădată în topul investiţiilor, se anunţă a fi un domeniu plin de provocări

Care sunt temerile oamenilor de afaceri vizavi de...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

04.01.2019, 14:53 1535

Accentuarea blocajului financiar, creşterea fiscalităţii şi evoluţia negativă a cursului de schimb reprezintă principalele temeri ale investitorilor la început de an, potrivit unui barometru realizat de compania de consultanţă Frames.

În aceste condiţii, 2019 se anunţă a fi anul provocărilor, evoluţia pozitivă a economiei fiind pusă sub semnul întrebării, printre altele, de modificările fiscale, de preconizata scumpire şi restrângere a finanţării bancare şi de scăderea semnificativă a apetitului pentru investiţii.

1. PIB

Economia românească va continua să crească în 2019, însă ritmul va fi unul mai redus faţă de 2018, estimează reprezentanţii mediului de business: 64% dintre cei chestionaţi au indicat un avans al PIB-ului între 3-3,5%, în timp ce 23% au estimat o creştere economică sub nivelul de 3%, conform „Barometrului privind starea economiei”, realizat de Frames. Numai 13% dintre respondenţi au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 3,5%.

Principalele provocări pentru mediul de afaceri ar urma să fie legate de posibila extindere a blocajului financiar, indicat de 71% dintre respondenţi, de o creştere a fiscalităţii (57%) şi de o potenţială evoluţie negativă a cursului de schimb (52%), potrivit rezultatelor barometrului.

,,Dinamica plăţilor în economie reprezintă, pentru investitori, cea mai presantă problemă. Distanţa de la emiterea unei facturi până la plata acesteia a crescut semnificativ în 2018, iar în 2019, pe fondul potenţialei reduceri a finanţării, această problemă s-ar putea accentua. Creditul furnizor s-a extins foarte mult, iar perioada medie de plată a ajuns, în unele sectoare, la 6-9 luni. În condiţiile în care 90% din economie este formată din microîntreprinderi şi companii mici, slab capitalizate, accentuarea blocajului financiar ar putea genera insolvenţe şi falimente în lanţ”, estimează analiştii de la Frames.

Măsurile recente, în domeniul fiscal, anunţate în decembrie de Guvernul Dăncilă, reprezintă o altă provocare majoră pentru investitori.

„Scumpirea şi restrângerea finanţării bancare se află în prim-plan. Investitorii se tem că băncile vor strânge şi mai mult robinetul creditelor, iar condiţiile de finanţare vor deveni şi mai drastice. Suprataxarea sistemului financiar va afecta şi leasingul, costurile acestuia urmând să crească, în ton cu evoluţia cursului valutar”, au mai declarat experţii.

2. Cursul de schimb

Evoluţia cursului euro reprezintă, pentru investitori, un indicator semnificativ al stării economiei.

Întrebaţi cum văd evoluţia monedei europene în raport cu leul în 2019, peste 54% dintre investitori au indicat cursul în jurul nivelului de 4,7 lei/euro. 32% se aşteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,7-4,75 lei, în timp ce 14% estimează că moneda europeană va fi cotată, în acest an, sub nivelul de 4,7 lei.

Potrivit „Barometrului privind starea economiei”, printre celelalte temeri indicate de investitori se află accentuarea inflaţiei, fenomen strâns legat de creşterea preţurilor la utilităţi (carburanţi, energie, gaze etc.), scăderea comenzilor, reducerea investiţiilor, incertitudinea privind cadrul fiscal şi adâncirea crizei de pe piaţa muncii.

„Apetitul pentru investiţii se anunţă a fi mult mai temperat în 2019. În condiţiile unui cadru fiscal impredictibil, pe fondul scumpirii utilităţilor şi a posibilei deprecieri a leului, oamenii de afaceri se tem că planurile de business ar putea fi date peste cap. Politica paşilor mărunţi va fi adoptată de tot mai mulţi investitori, mai ales că 2019 va fi un an plin de provocări şi în mediul politic, cu consecinţe pe măsură”, mai afirmă analiştii.

3. Domeniile cu potenţial

Dincolo de temerile privind cadrul macro-economic, Barometrul Frames indică şi domeniile cu potenţial investiţional din 2019, aşa cum reies din estimările oamenilor de afaceri. Întrebaţi care sunt sectoarele care vor aduce profit în acest an, cei mai mulţi managerii indicat agricultura (43%), comerţul (41%), sectorul IT (37%) şi transporturile (29%).

,,Imobiliarele, altădată în topul investiţiilor, se anunţă a fi un domeniu plin de provocări în 2019, pe fondul preconizatei stopări a Programului Prima Casă şi a restrângerii accesului la credite. După un an 2018 excelent, agricultura se anunţă a fi, şi în acest an, cel mai promiţător sector al economiei, alături de comerţ. IT-ul, de la producţia de software la serviciile de suport, continuă să se afle printre domeniile cu cea mai mare rată de profitabilitate, în timp ce transporturile vor continua să beneficieze de o cerere în creştere, pe fondul continuării politicilor de stimulare a consumului. În topul domeniilor de interes pentru investitori se mai află serviciile de depozitare, curieratul, industria mobilei şi serviciile de suport pentru populaţie”, afirmă experţii de la Frames.

Întrebaţi care ar fi măsurile pe care autorităţile ar trebui să le ia în 2019 pentru a asigura economiei un climat investiţional favorabil, peste 80% dintre investitori au indicat îngheţarea cadrului fiscal.

„Un Cod Fiscal bătut în cuie, fără măsuri luate de pe o zi pe alta, care să ofere predictibilitate – aceasta se anunţă a fi, şi în 2019, principala solicitare a mediului de afaceri în relaţia cu autorităţile. Temerile investitorilor sunt că deciziile fiscale majore anunţate în decembrie 2018 ar putea fi urmate, mai ales în primele două luni din 2019, de alte măsuri menite să taxeze şi mai mult mediul de afaceri, în contextul provocărilor bugetare”, arată Barometrul Frames.

Printre celelalte doleanţe ale investitorilor în relaţia cu autorităţile se mai află extinderea infrastructurii de transport, reducerea birocraţiei administrative, simplificarea metodologiei de acces la fondurile europene şi dezvoltarea serviciilor de suport informatizate.

„Simplificarea relaţiei dintre companii şi administraţie se află în prim-planul solicitărilor mediului de afaceri. Mai puţine proceduri, acte, facilitarea serviciilor de asistenţă online, inclusiv de plată, şi reducerea birocraţiei din sectorul fondurilor UE, acolo unde accesul la finanţare rămâne în continuare extrem de dificil. Dezvoltarea infrastructurii rămâne, bineînţeles, principala cerinţă a mediului de afaceri, indiferent că vorbim de autostrăzi, cale ferată, transport aerian şi naval. Atragerea investiţiilor străine, în sectorul greenfield, va depinde în mare măsură de modul în care autorităţile vor trata acest aspect”, au mai spus analiştii de la Frames.

Barometrul Frames privind economia românească a fost realizat în perioada 10 – 30 decembrie 2018, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO