Eveniment

Carmen Dan despre ordinul de intervenţie: Credeţi că Jandarmeria aşteaptă să semneze prefectul?

Carmen Dan despre ordinul de intervenţie: Credeţi că...

Autor: Ionel Dancu

11.09.2018, 18:34 563

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu este nevoie ca prefectul să semneze ordinul de intervenţie a Jandarmeriei în cazul unor proteste violente.

„Despre ordinul de intervenţie, în legea 60 din 1991 privind adunările publice nu se vorbeşte nicăieri de semnarea ordinului de intervenţie, se vorbeşte însă de aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă. Ce înseamnă aprobarea? Înseamnă acordul asupra unei acţiuni. Iată ce spune art 19, alin.1 din legea indicată: <Intervenţia în forţă va fi aprobată de prefect sau de înlocuitorul acestuia, la solicitarea comandatului forţelor de jandarmi>”, a declarat Carmen Dan, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile privind moţiunea simplă în care opoziţia îi cere demisia din funcţie.

Aceasta a adăugat că Jandarmeria nu aşteaptă ca prefectul să semneze ordinul de intervenţie.

„Nu am declarat că semnează. Ştiţi de ce? Pentru că aprobarea este cea care generează efecte, şi nu momentul materializării acestei aproări prin documentul intitulat ordin de intervenţie. Raţionamentul este simplu. Să nu vă imaginaţi că în toate situaţiile în care apare forme de violenţă, autorităţile cu atribuţii, jandarmerie şi prefect, au timpul necesar să redacteze ordinul de intervenţie respectând toate condiţiile de formă şi conţinut. În realitate, astfel de decizii se iau în mod operativ. Dar dacă prefectul nu este prezent la faţa locului? Credeţi că Jandarmeria aşteaptă să vină prefectul de acasă să redacteze acest document pe care apoi să îi semneze?", a precizat ministrul de Interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO