Eveniment

Carmen Panaitescu Bunu, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică: „Alergia la ambrozie este o problemă de sănătate publică şi nimeni nu face nimic. Sunt firme care rămân fără angajaţi pentru că ei pleacă două luni din oraş deoarece nu pot să respire“

Prof. univ. dr. Carmen Panaitescu Bunu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică: Terapiile pentru controlul acestei boli înseamnă multă medicaţie, care e scumpă şi care aduce o încărcătură mare pentru sistemul public -  în cazul medicaţiei clasice pentru rinită şi astm alergic. Problema e că doar unu din trei alergici la ambrozie răspunde la tratamentul pentru rinită. Iar oamenii se simt rău, nu pot să muncească în perioada asta, calitatea vieţii scade. Cei care îşi permit să facă imunoterapie – care presupune resetarea sistemului imunitar al pacientului - trebuie să facă un tratament care costă 1.000 de euro pe an, timp de trei ani.

Prof. univ. dr. Carmen Panaitescu Bunu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică: Terapiile pentru controlul acestei boli înseamnă multă medicaţie, care e scumpă şi care aduce o încărcătură mare pentru sistemul public - în cazul medicaţiei clasice pentru rinită şi astm alergic. Problema e că doar unu din trei alergici la ambrozie răspunde la tratamentul pentru rinită. Iar oamenii se simt rău, nu pot să muncească în perioada asta, calitatea vieţii scade. Cei care îşi permit să facă imunoterapie – care presupune resetarea sistemului imunitar al pacientului - trebuie să facă un tratament care costă 1.000 de euro pe an, timp de trei ani.

Autor: Adelina Mihai

01.09.2022, 18:20 460

Aproximativ 500.000 de români au alergie la ambrozie, iar numărul lor creşte de la an la an, mai ales în oraşele mari, unde poluarea este mai mare Ambrozia este o buruiană care atinge perioada maximă de polenizare în august-septembrie şi care provoacă persoanelor alergice simptome precum dificultăţi în respiraţie, lăcrimare, secreţii nazale apoase sau tuse Carmen Panaitescu Bunu, preşedinte, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică: „România este singura ţară europeană care nu are un sistem de monitorizare şi de avertizare a populaţiei cu privire la nivelul concentraţiei de polen din aer, iar numărul de persoane alergice creşte de la an la an. E dezastru. E o problemă de sănătate naţională de care nu vorbeşte nimeni. Oamenii suferă şi nu sunt vinovaţi“.

Aproximativ 500.000 de români sunt alergici la ambrozie, o buruiană care eliberează polen în perioada august-septembrie şi care generează simptome precum dificultăţi în respiraţie, tuse, lăcrimare sau secreţii nazale apoase.

„De la jumătatea lunii august şi până spre final de octombrie nopţile se rezumă la doar a fi întins în pat pentru că de dormit nu mai este vorba, sutele de lei curg pe medicamente care blochează reacţiile alergice dar au o listă lungă de reacţii adverse, ochii îi simt ca şi cum sunt din cioburi care se freacă la 2-3 ore, pentru ca din nas să-mi curgă permanent secreţii“, spune Gabriel, 30 de ani, angajat într-o companie din Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO