Eveniment

Castigul mediu in companiile de stat, si de 5 ori mai mare fata de salariul mediu pe economie. Cum comentati?

Castigul mediu in companiile de stat, si de 5 ori mai mare fata de salariul mediu pe economie
25.02.2010, 23:05 41

Castigurile medii brute ale angajatilor din marile companii deenergie aflate in subordinea Ministerului Economiei vor fi cuprinsein acest an intre 1.500 si 7.500 de lei (360 si 1.760 de euro),conform proiectelor de buget publicate pe site-ul institutiei.

Media salariala la nivelul a mai bine de 25 de companii de stateste de circa 3.200 de lei, potrivit unui calcul ZF, cu 60% maimare decat castigul mediu brut pe economie. Cele mai mari castigurivor fi primite de angajatii Nuclearelectrica, operatorul centraleinucleare de le Cernavoda, nivelul mediu al acestora fiind de circa7.500 de lei.

Cheltuielile cu salariile in cadrul celor mai mari companiienergetice nu vor fi mult diferite comparativ cu cele de anultrecut. De exemplu, in cazul Romgaz, Transelectrica sauHidroelectrica vor fi realizate reduceri usoare ale fondurilor desalarii, in timp ce in cadrul CEN Turceni, Nuclearelectrica sauTransgaz cresterile sunt de pana la 10%.

In ceea ce priveste contractele de mandat, sumele propuse pentrudirectorii din ccompaniile energetice ajung pana la 63.000 de euro.Contractele de mandat reprezinta niste acorduri incheiate intredirectori si actionari privind indeplinirea unor criterii deperfomanta. Desi salariile directorilor din companiile de stat aufost plafonate la nivelul de salariu al unui secretar de stat,4.800 de lei, castigurile lor depasesc cu mult acest plafon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO