Eveniment

Cat castiga directorii companiilor din energie aflate in proprietatea statului

Cat castiga directorii companiilor din energie aflate in proprietatea statului
18.02.2010, 00:00 142

Castigurile directorilor generali si adjuncti din cele mai maricompanii energetice aflate in portofoliul Ministerului Economieisunt foarte inegale, potrivit ultimelor declaratii de averepublicate pe site-urile institutiilor. Acestea sunt cele mairecente date disponibile.

Spre exemplu, directorul general al Electrica, care are afaceride 1,2 mld. euro, a incasat in 2008 venituri din salarii deaproximativ 2.000 de euro pe luna si din dividende a incasat circa1 mil. lei (270.000 de euro).

In acelasi timp, Daniel Surulescu, fostul director al CNH a avutpotrivit declaratiei de avere un venit lunar de 5.600 de euro in2008. De anul trecut insa, salariile directorilor din companiile destat au fost limitate la 4.800 de lei net (circa 1.000 de euro),adica la nivelul unui secretar de stat.

Majoritatea directorilor din firmele de stat sunt numiti pecriterii politice si, astfel, de obicei sunt inlocuiti la oriceschimbare care are loc pe scena politica. Totodata, unii directoriau la randul lor o activitate politica bine conturata, acestiafiind membri de partid, facand parte din consilii judetene sau dinalte structuri.

Potrivit datelor disponibile, cei mai bogati directori dinenergia locala sunt cei care se ocupa de domeniul gazelor, adicacei din cele doua companii de stat Romgaz si Transgaz.

Chiar daca nu au venituri foarte mari, sefii companiilor de statau adunat milioane de euro in conturi si au investitiisemnificative in imobiliare. Astfel, directorul Transgaz, FlorinMuntean, readus la conducerea transportatorului de gaze anultrecut, are peste 2 milioane de euro in conturi, doua case, esteactionar la 8 companii si este posesorul a mai multor ceasuri,dintre care cel mai valorors este unul cumparat in 2008 care acostat 18.000 de euro, cat o garsoniera ANL.

Nici adjunctii din Transgaz nu sunt mai prejos. Astfel, LiviuPintican, directorul general adjunct al companiei, are o colectiede timbre si monezi de peste 11.000 de euro, 5 apartamente si aacumulat peste 85.000 de euro in depozite si in conturi la banci.Ioan Rusu, fost director general al Transgaz, are la randul saudoua case si un apartament, doua terenuri, conturi si depozite depeste 60.000 de euro si are de recuperat o datorie de la o persoanafizica de 15.000 de dolari.

La Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii de stat,directorul general Marcel Piteiu are sase terenuri, 3 apartamente,doua case, trei masini si doua ATV-uri si circa 370.000 de euro inbanci. In plus este actionar la multe firme care lucreaza directpentru Romgaz, cum ar fi Prospectiuni sau Dafora.

Directorii din companiile de energie electrica nu sunt la fel de"lichizi" precum cei care lucreaza pe segmentul gazelor naturale.Astfel, directorul general al Electrica, Ioan Folescu, nu are decat4 terenuri, doua case si a avut in 2008 venituri de circa 300.000de euro.

"Orice salariu trebuie corelat cu obiectivele si strategiaproprietarului companiei, in cazul de fata statul. Daca strategiase traduce prin niste obiective ambitioase de business, la afaceride un miliard de euro, un salariu de 5.000 de euro poate fi chiarmic", comenteaza George Butunoiu, unul din cei mai cunoscutihead-hunteri de pe piata.

El spune ca in cazul unei multinationale prezente la nivellocal, cu afaceri de peste 1 mld. euro, castigurile lunare aleCEO-ului pot ajunge la 50.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO