Eveniment

Cât costau în Germania măştile pe care statul român vrea să le aducă cu 32 de lei (6,6 euro) în 35 de zile?

Cât costau în Germania măştile pe care statul român...

Autor: Georgiana Mihalache

26.03.2020, 13:12 8438

O mască de unică folosinţă costă 1 euro, iar una reutilizabilă costă 6 euro.

Şi Unifarm, compania statului, livrează în această săptămână 2 milioane de măşti, dar valoarea acestei livrări nu a fost comunicată.

Statul român vrea să aducă prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) 1,7 milioane de măşti de protecţie de tip FFP 2 sau 3, adică măşti cu nişte filtre de protecţie mai sporită, iar valoarea acordului de achiziţie este de 56 mil. lei, ceea ce duce preţul unei singure măşti la 32 de lei (6,6 euro), din calculele ZF.

Acordul de achiziţie este atribuit firmei Romwine & Cofee S.R.L.  din Giurgiu, înfiinţată în 2019, fără bilanţ financiar, specializată în comerţ cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe. Termenul de livrare pentru măşti este de 35 de zile, iar livrarea se va face etapizat, mai arată documentul de pe site-ul ONAC.

Preţul unor măşti de tip FFP2, aduse din Germania înainte de izbucnirea crizei coronavirusului varia între 1 euro şi 5,9 euro, spune managerul unui lanţ de farmacii pentru ZF.

Măştile FFP 2 de un euro erau de unică folosinţă, iar cele de 5,9 euro puteau fi reutilizate după sterilizare.

În documentul publicat pe site-ul ONAC nu este precizat dacă măştile achiziţionate sunt de unică folosinţă sau reutilizabile.

După izbucnirea crizei coronavirusului, Germania a oprit exportul de materiale de protecţie.

Statul cumpără şi 1,75 milioane de viziere de protecţie pentru 33 mil. lei, ceea ce înseamnă că o bucată de astfel de echipament costă 19 lei. Managerul lanţului de farmacii întrebat de ZF spune că vizierele pot fi dezinfectate, fiind folosite mai ales în procedurile stomatologice până acum. În cazul în care aceste viziere pot fi reutilizabile, nu este clar motivul pentru care statul a decis să achiziţioneze 1,7 milioane de bucăţi, în condiţiile în care personalul sanitar din România numără 55.000 de medici şi 130.000 de asistente medicale. 

Pentru viziere, acordul este atribuit firmei Viggo Fashion International srl din Bucureşti, înfiinţată în 2015, specializată în comerţ cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate. Compania este controlată de Ionuţ Marin şi îl are ca imagine a brandului pe creatorul de modă Cătălin Botezatu. Ionuţ Marin a spus ieri pentru ZF că produsele pe care le va livra în România sunt importate, dar nu a dat detalii legate de locaţia de producţie, preţul de achiziţie invocând motive de confidenţialitate a contractului.

Compania Naţională Unifarm, distribuitorul de medicamente din subordinea Ministerului Sănătăţii, a anunţat printr-un comunicat de presă că în 16 martie a decis achiziţionarea mai multor produse, printre care 2 milioane de măşti de tip FFP2, iar termenul de livrare este această săptămână, între 23 şi 29 martie. „Unifarm ţine cont de criteriile timpului cel mai rapid de livrare, ulterior de cele de calitate şi preţ pentru că timpul este esenţial”, au spus reprezentanţii Unifarm.

Citiţi AICI Ziarul Financiar de vineri în format e-paper 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO