Eveniment

Cât mai are de recuperat România din banii împrumutaţi de Ceauşescu fraţilor lui comunişti

Cât mai are de recuperat România din banii...

Autor: Iulian Anghel

18.01.2017, 00:04 1425
La jumătatea lui 2016, creanţele României provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte „acţiuni externe”, derulate înainte de 31 decembrie 1989 erau de 868,8 milioane de dolari SUA pe relaţia devize convertibile şi de 1,4 miliarde de ruble transferabile pe relaţia ruble transferabile, arată ultima statistică a Ministerului Finanţelor. Din aceste sume, în primele şase luni din 2016, au fost recuperaţi 32 mil. dolari.

Finanţele informează periodic Parlamentul asupra de­mersurilor şi rezultatului recuperării sumelor pierdute în urmă cu peste 26 de ani, dar speranţele sunt subţiri pentru că ţările cu care Nicolae Ceauşescu împărtăşea idealurile comu­nismului, inclusiv exportând pe ochi frumoşi, sunt acum ca vai de ele. România a pierdut sume uriaşe din operaţiunile lui Ceauşescu pentru că, de pildă, dacă Irakul are datorii către România de 600 mil. dolari, acestea au rămas după ce cea mai mare parte din datoria acestei ţări a fost ştearsă de co­mu­nitatea internaţională, România aliniindu-se acestei politici.

Din suma totală de 868,8 milioane dolari SUA pe relaţia devize convertibile, 627,5 milioane dolari SUA (72,2%) reprezintă creanţe soluţionate şi reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental, aprobate prin hotărâri ale guvernului şi care se află în diferite stadii de încasare (Irak, R.D. Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea, Mozambic) şi 241,3 milioane de dolari SUA (27,8%) reprezintă creanţe care nu au fost soluţionate până în prezent (Sudan, Libia, Nigeria, R. Centrafricană, Somalia şi Tanzania).

În perioada ianuarie - iunie 2016 s-au încasat în contul creanţelor României 32 milioane dolari SUA.

Cât despre creanţele deţinute în ruble convertibile, datorie ce este în totalitate a Cubei, acestea sunt greu, dacă nu imposibil de recuperat pentru că ţara prietenului Fidel Castro nu le mai recunoaşte.­

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO