Eveniment

Cat mai dureaza tensiunea dobanzilor pe piata monetara

Cat mai dureaza tensiunea dobanzilor pe piata monetara
22.10.2008, 19:13 57

Pentru a treia zi la rand, BNR a publicat rate de referinta ale pietei monetare - ROBOR - de peste 50%, ieri fiind inregistrat un nou varf de 57% pentru tranzactiile pe una si doua zile.

Unii dealeri afirma insa ca tranzactiile efective intre bancile locale se realizeaza la dobanzi mai mici, de sub 30%, in timp ce altii spun ca jucatorii locali nici nu mai fac operatiuni intre ei. In paralel, pe fondul cererii de lei din partea strainilor, euro a continuat sa scada, cotatiile ajunand la niveluri de 3,55 lei.
Modul de calcul al ROBOR a fost stabilit de bancile comerciale cu avizul BNR.
"Este o situatie extrem de dificila pentru toata lumea. Asteptam masuri si o politica mai clara din partea BNR. Banca centrala a spus ca este o situatie de cateva zile", a comentat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania. El spune ca banca va lua foarte rapid decizii in privinta dobanzilor la credite, fara a da detalii. "Dobanzile sunt sus, este o anumita lipsa de lei. Jucatorii sunt toti in aceasta situatie", a mai spus Rekkers.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca nu este o situatie de durata, ci conjuncturala, fara a estima insa cat ar putea sa dureze. "Nu se va cobori imediat sub rata lombard", a spus Isarescu.
Pe langa presiunea exercitata de jucatorii straini care amana inchiderea pozitiilor luate impotriva leului, dobanzile la lei sunt impinse in sus de nevoia de lichiditati a bancilor care nu au incheiat constituirea rezervelor minime obligatorii. Astazi este ultima zi de constituire a RMO, dupa care BNR incepe sa aplice amenzi.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), afirma ca tensiunea de pe piata monetara poate fi corelata atat cu speculatiile si foamea de bani a jucatorilor straini, cat si cu necesitatea ca bancile comerciale sa-si constituie rezervele minime obligatorii.
"Cred ca vom putea trage o concluzie dupa inca doua-trei zile, sa vedem daca se mai calmeaza piata dupa ce se incheie constituirea RMO. Eu cred ca se va calma", a spus Ghetea El afirma ca sanctiunile pentru neconstituirea rezervei pot merge pana la nivelul a 1% din capitalul social sau chiar retragerea licentei.
"Nu cred ca isi permite vreo banca sa ramana cu rezerva minima neconstituita si vor face eforturi sa stranga banii, platind un pret mai mare sau mai mic, in functie de cum si-a asternut fiecare", a declarat Ghetea. In acelasi timp, el spune ca "este foarte grav ca foarte multa lume a avut incredere in ROBOR", mai ales clientii companii au presat foarte tare pentru includerea acestei referinte in contractele de credit in lei.
"La CEC am luat decizia sa le solicitam clientilor sa vina la banca sa renegociem contractele si sa aplicam dobanda de baza a bancii, care este de 10,5% la lei plus o marja. Cred ca toate bancile ar trebui sa invite clientii sa actualizeze contractele de credit."
Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie, afirma ca daca bancile reduc substantial creditul, economia intra in recesiune "fara drept de apel". In acelasi timp, el remarca faptul ca in dezbaterea publica din ultima vreme atat opinia publica, cat si BNR tind sa ia doar partea debitorilor, ignorandu-i pe deponenti, adica pe cei care fac posibil procesul de intermediere bancara.
"Desi BNR pare a fi uitat, bancile nu pot uita ca au datoria de a prezerva valoarea depunerilor. Constat cu regret ca in ultimul timp BNR pare sa fi pornit un razboi impotriva bancilor comerciale, in pofida declaratiilor guvernatorului cu privire la soliditatea sistemului bancar. Daca BNR are vreo problema cu una dintre banci ar trebui sa ia masuri impotriva acelei banci si nu sa se razboiasca cu intregul sistem", a comentat Pascariu.
El spune ca nimeni nu poate contesta rolul BNR de a apara interesul public, chiar daca imbinarea sub acelasi acoperis a rolului de autoritate monetara cu cel de reglementare si supraveghere o pune uneori in situatii de conflict de interese sau in ipostaze antagonice. "Totusi, acest rol trebuie exercitat cu responsabilitate avand in vedere cel putin faptul ca sistemul bancar este raspunzator de o mare parte a cresterii economice. In contextul crizei actuale, actiunile BNR de a contracara atacul speculativ asupra leului sunt laudabile si trebuie sprijinite. Trebuie insa avut grija sa nu se intample ca in zicala romaneasca: sa nu fie aruncat si copilul odata cu apa murdara din copaie." Bancherul considera ca afirmatiile recente ale guvernatorului BNR privind tentatia unor banci de transfera asupra clientilor cresterea dobanzilor "nu fac decat sa starneasca opinia publica impotriva bancilor" si s-ar putea ca BNR sa ajunga sa-si doreasca in cele din urma tocmai ca bancile sa dea credite, pentru ca oprirea creditului inseamna intrarea economiei in recesiune.
"Domnul guvernator ar trebui sa fie mai retinut in a le da lectii bancilor de la diverse pupitre tocmai intr-un climat tensionat, marcat de lipsa de incredere intre banci si in banci. Sunt convins ca bancile nu vor aborda strategii care sa le scoata din piata. Il asigur pe domnul guvernator ca bancile vor avea grija sa nu-si traga un glont in picior, insa in acelasi timp il rog ca BNR sa nu impuste bancile pe la spate din greseala."
Radu Ghetea afirma ca la nivelul Consiliului de Administratie al ARB au continuat si ieri consultarile cu BNR, care da asigurari ca monitorizeaza atent piata, astfel incat nicio banca sa nu ramana fara lichiditati la sfarsitul zilei.
In acelasi timp, Ghetea spune ca nu se justifica majorari de dobanda foarte mari in relatia cu clientii pentru ca nu exista o istorie suficient de lunga a dobanzilor mari la lei, iar costurile bancilor nu sunt atat de legate de evolutiile de pe piata monetara. "Poate fi o influenta de 1-2 puncte procentuale, dar nu mai mult."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO