Eveniment

Cât poate dura conflictul din Ucraina. Generalii lui Putin pregătesc o manevră de cleşte

Cât poate dura conflictul din Ucraina. Generalii lui Putin pregătesc o manevră de cleşte

Autor: Daniel Contescu

06.04.2022, 17:23 2886

Rezultatul războiului poate depinde de alegerile pe care le va face SUA: fără provizii mai puternice primite din exterior, armata lui Zelenski ar putea fi copleşită în câte săptămâni.

Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Şi nu se ştie cât va dura. Informaţiile din Statele Unite şi Marea Britanie, precum şi comandamentul NATO, sunt de acord asupra scenariului larg: armata de la Kremlin, după ce a renunţat la cucerirea Kievului, se pregăteşte să atace în sud-estul ţării.

Generalii lui Putin pregătesc o manevră de cleşte. Trupele ruse se vor ridica din Donbass şi, în acelaşi timp, se vor deplasa de la Harkov, spre est, pentru a converge spre oraşul Dnipro, care va deveni epicentrul strategic al ciocnirii.

Obiectiv: să închidă într-un buzunar şi apoi să distrugă armata ucraineană, aflată acum în apărarea Harkovului şi de 8 ani desfăşurată în tranşee, la câteva zeci de kilometri de Doneţk.

Prognozele alarmante ale Pentagonului

Ruşii vor concentra o forţă de lovitură puternică: cel puţin 600 de tancuri şi peste 3.000 de vehicule blindate şi alte vehicule militare. Pe lângă, desigur, artileria grea, rachete şi avioane. Are Ucraina mijloacele să reziste şi să nu cadă în capcană?

Răspunsul predominant în administraţia Biden, împărtăşit de mulţi analişti independenţi, este „Nu”. Rachetele antitanc Javelin sau Stingers antiaerieni nu ar fi suficiente pentru a contracara un avans masiv, în câmp deschis. De aceea, preşedintele ucrainean continuă să insiste: daţi-mi avioane, tancuri,  sisteme antiaeriene, drone.

Luni, 5 aprilie, Joe Biden, comentând despre „crimele de război din Bucha”, a anunţat reporterilor: „Vom trimite mai multe arme în Ucraina”. Câteva ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, intervievat de CNN, a adăugat: „Trebuie să ne dublăm eforturile, pentru a-i ajuta militar pe ucraineni şi trebuie să fim foarte flexibili”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO