Eveniment

Cât valorează o medalie de aur de la Jocurile Olimpice ?

Cât valorează o medalie de aur de la Jocurile Olimpice ?

Foto AFP

Autor: Adrian Cojocar

30.07.2012, 00:04 4792

O medalie de aur primită de un sportiv în cadrul Jocurilor Olimpice care se desfăşoară în aceste zile la Londra valorează aproximativ 500 de dolari, luând în calcul metalele din care este confecţionată, potrivit site-ului zerohedge.com.

Medaliile de la Londra sunt cele mai mari din istorie atât în ceea ce priveşte dimensiunea, cât şi greutatea, cântărind între 375 şi 400 de grame, însă o medalie de aur conţine numai 6 grame de aur, în condiţiile în care faţă de Jocurile Olimpice de la Beijing din urmă cu patru ani aurul s-a scumpit cu 77,1%, o uncie de aur (care conţine aproximativ 28,3 grame) valorând în prezent circa 1.624 de dolari. Cele şase grame de aur din componenţa medaliei valorează în prezent 1.175 de lei (312 dolari), la ultimul curs al BNR, de 195,9 lei/gram.

Dacă iniţial o medalie de aur de la Jocurile Olimpice era confecţionată integral din aur, pe parcurs cantitatea de aur a fost diminuată odată cu scumpirea puternică a metalului preţios. Paradoxal, o medalie de aur conţine în proporţie de peste 90% argint.

Potrivit aceleiaşi surse, o medalie de argint de la Jocurile Olimpice care au loc la Londra valorează 260 de dolari, iar una de bronz numai 3 dolari.

În componenţa unei medalii de aur se regăseşte în proporţie de 92,5% argint, 6,16% cupru şi 1,34% sau 6 grame de aur. O medalie de argint de la Jocurile Olimpice are un conţinut asemnănător cu una de aur, cu diferenţa că cele 6 grame de aur sunt înlocuite cu o cantitate asemănătoare de cupru. Medalia de bronz primită de sportivi conţine 97% cupru, 2,5% zinc şi 0,5% cositor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO