Eveniment

Căte maşini şi câti oameni sunt blocaţi în ţară din cauza zăpezii

Căte maşini şi câti oameni sunt blocaţi în ţară din cauza zăpezii

Foto: Silviu Matei

26.01.2012, 15:00 388

Premierul României Emil Boc afirmă că 100 de maşini sunt blocate în Giurgiu, Călăraşi şi Ilfov, răspunzând la întrebările presei.

Pe de altă parte un oficial al MAE a declarat că 200 de persoane sunt surprinse între km 18 şi km 64 pe autostrada A1.

Declaraţiile premierului:

Împreună cu ministrul transporturilor şi ministrul apărării am făcut o scurtă şi rapidă analiză a situaţiei din ţară cu privire la viscol şi zăpadă. Pot să vă spun câteva lucruri în acest moment.

Unu: încă de azi noapte, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Apărării cooperează foarte bine - în condiţiile date, atât cât se poate coopera - pentru a putea participa la acţiunile de deszăpezire şi de salvare a oamenilor care se află în situaţii dificile în trafic sau în viscol sau sub zăpadă.

Doi: în acest moment sunt 26 de drumuri naţionale blocate unde Transporturile, împreună cu Ministerul Apărării acolo unde este cazul, intervin pentru a face faţă situaţiei.

Trei: Aeroportul Otopeni este deschis, sunt 28 de curse anulate şi cei care doresc sau intenţionează să călătorească cu avionul să întrebe şi să afle dinainte dacă cursa respectivă nu este blocată. Repet, aeroportul este deschis, dar unele curse sunt amânate.

Patru: în privinţa trenurilor, avem un singur tren care are probleme, cel spre Constanţa, o deraiere. Deja Ministerul Transporturilor a trimis o altă garnitură de tren să-i ia pe oamenii care se află acolo şi să-i aducă la Bucureşti, pentru că trenul urma să ajungă la Bucureşti. Deci situaţia este sub control.

Cinci: Am dispus să scoatem de la rezerve de stat apă minerală, apă plată şi conserve pentru a veni în sprijinul celor care se află blocaţi în trafic sau în adăposturi astfel încât să le asigurăm hrana corespunzătoare.

De asemenea, cazurile medicale până în acest moment, când vorbesc, sunt sub control. Pot să spun că inclusiv cazul de la Constanţa cu persoana aflată în hipotermie s-a ajuns la ea. Echipajul SMURD a preluat-o şi sperăm să nu fie nicio problemă cu viaţa persoanei respective.

Deci, până în acest moment nu avem cazuri medicale majore care să pună în pericol viaţa, sunt sub control. Să sperăm că nici de aici înainte nu se va mai întâmpla nimic. În continuare intensificăm toată colaborarea şi cooperarea între cele două autorităţi fundamentale care pot ajuta la deszăpezire: Transporturile şi Apărarea.

Le mulţumesc celor doi miniştri pentru că au răspuns extrem de pozitiv şi s-au mobilizat încă de azi-noapte pentru a pune în teren tot ce se poate şi ce are ţara disponibil, ca, cât mai repede cu putinţă, în condiţiile date, să redăm circulaţia şi să dăm posibilitatea oamenilor să circule.

Fac încă un apel la oameni: cei care nu trebuie în mod obligatoriu să plece, să călătorească, să se mai gândească o dată dacă pleacă în călătorie sau nu în aceste zile. Va mai dura partea aceasta de deszăpezire până când tot traficul va fi redat normalităţii, pentru că în foarte multe situaţii sunt troiene de zăpadă de peste trei metri, nu se mai ştie unde e drum, unde e canal, unde e vale, practic, totul este uniform şi este un viscol de nu se poate sta afară.

De aceea, situaţia e încă dificilă în mai multe zone şi avem nevoie de sprijinul armatei - şi încă o dată, repet, le mulţumesc miniştrilor pentru colaborare - ca acolo unde este necesar, inclusiv cu utilaje specifice, să intervenim şi să-i ajutăm pe oameni. De asemenea, se anunţă ger de mâine şi de aceea trebuie să fim pregătiţi şi pentru zilele următoare cu cele necesare, pentru a nu pune în pericol viaţa. Acum o să-i rog pe colegii mei să vă dea câteva date pe scurt, răspundem şi la întrebările dvs. şi mergem în continuare pe teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO