Eveniment

Catedrala Mantuirii Neamului va fi cea mai scumpa cladire construita dupa Revolutie - GALERIE FOTO

Catedrala Mantuirii Neamului va fi cea mai scumpa cladire construita dupa Revolutie
11.02.2010, 23:10 6130

"Nici mica, nici mare, niciieftina, nici scumpa", spun reprezentantii Patriarhiei despre celmai valoros proiect imobiliar din ultimii 20 de ani, CatedralaMantuirii Neamului, care la peste 120 de metri inaltime va tronapeste Casa Poporului si va fi vizibila din orice punct alCapitalei.

Nota de plata pentru constructiaCatedralei a fost estimata de presedintele comisiei tehnice NicolaeNoica, fost ministru al lucrarilor publice in guvernarea CDR, la400 mil. euro, dintre care 200 de milioane sunt alocati pentruconstructia "la rosu", iar celelate milioane pentrufinisari.

Spre comparatie, Cotroceni Park,cel mai scump mall construit vreodata in Romania, a costataproximativ 300 mil. euro.

Mai putin de 400 mil. euro aucostat trei dintre cele mai mari centre comerciale din Romania -Baneasa Shopping City din Bucuresti (150 mil. euro), Polus Centerdin Cluj (140 mil. euro) si Iulius Mall din Timisoara (105 mil.euro) - centre comerciale cu o suprafata inchiriabila de circa180.000 mp.

Coordonatelecatedralei

Noua Catedrala va avea 120 mlungime, 70 m latime si 120 m "naltime, iar la slujbele religioasevor putea participa pana la 5.000 de persoane. Accesul inCatedrala, care va fi plasata in curtea Palatului Parlamentului seva face dinspre Piata Arsenalului, zona Marriott. Constructia vaincepe in luna august si se va finaliza in 2015.

Zece firme s-au inscris laPatriarhie pentru a face studiul de fezabilitate pentru proiect,conditiile de participare fiind ca fiecare dintre aceste firme safie romaneasca, sa fi construit pana acum cel putin o biserica dedimensiuni mari si sa fi avut contractate lucrari in ultimii cinciani de cel putin 20.000 de euro, a mai declarat Noica pentruZF.

El spune ca Patriarhia ar puteaplati pentru contractul de proiectare pana la 3 mil. euro, urmandca firma care va face constructia efectiva sa fie desemnata in urmaunei licitatii internationale, astfel incat constructia efectiva sainceapa in 15 august. "Va trebui sa fie o firma puternica si caresa aiba capital, pentru ca Patriarhia va face platile la finalullucrarilor", a mai spus Noica, adaugand ca reprezentantii Bisericiispera ca firmele de constructie sa faca si un "efort cu sufletul",astfel incat proiectul sa poata fi dus la bun sfarsit.

Cat despre firmele de constructiicare vor iesi pe locul doi si trei la concursul pentru studiul defezabilitate, Noica a spus ca Patriarhul le va face recomandaripentru constructia de alte biserici sau catedrale in Romania sau instrainatate. In cursa pentru proiectul de fezabilitate au intrat 5firme de constructii din Bucuresti, intre care Institutul Carpatisi Proiect Bucuresti, si alte firme din Arad, Bacau, Suceava sauIasi. De altfel, Noica a laudat capacitatile manageriale alePatriarhului Daniel afirmand ca daca acesta ar avea inresponsabilitate constructia de autostrazi atunci le-ar construi lajumatate de pret, subliniind ca pentru 1 kilometru de autostrada inRomania se platesc in medie 25 de miloane de euro.

Papa Ioan Paul a donat 100000 de euro pentru Catedrala

Potrivit lui Adrian Lemeni,secretarul de stat pentru Culte, Guvernul roman si-a asumat sarcinade a se implica in finantarea constructiei Catedralei, totusi, inlegea bugetului de stat pe 2010 nu este prevazuta vreo suma pentruaceasta constructie, fiind prevazute doar 11 milioane de lei pentrucontinuarea constructiei bisericilor, nu pentru noiproiecte.

Pentru constructia Catedralei arurma sa fie primite donatii: omul de afaceri Gigi Becali a donatdeja 2 milioane de euro, in vreme ce Papa Ioan Paul al II-le adonat, in numele Vaticanului, in timpul vizitei sale in Romania in1999, suma de 100 000 de euro. Sunt stranse mai multe milioane deeuro in contul Patriarhiei pentru aceasta constructie, insa Noicaspune ca ar putea fi organizata o loterie, pe modelul celei pentruconstructia Ateneului din 1885, cand premiul cel mare a fost de 75000 de lei (in aur). In acele vremuri, explica Noica, salariul unuijurnalist era de aproximativ 400 de lei, in aur, iar al unuiinginer de 1000 de lei. Pretul unui loz la loteria Ateneului era de1 leu, iar fondurile necastigate au mers la bugetulinstitutiei.

Primele discutii despreconstructia unei Catedrale au avut loc in 1882, cind s-a initiat unproiect in Parlamentul Romaniei de la acea vreme. Regele Carol aalocat atunci prin legea bugetului de stat 5 milioane de lei pentruconstructia unei Catedrale, in conditiile in care bugetul pe 1883era de 123 de milioane de lei (vezi foto din galeriafoto).

La acea vreme au fost luate maimulte locatii pentru constructia Catedralei Nationale, intreacestea fiind zona pe care acum este amplasat Intercontinentalul,zona Parcului Carol, poalele dealului Patriarhiei si dealulArsenalului (actuala locatie).

Proiectul marii catedrale a datnastere la multe controverse in Romania, din cauza costurilor pecare le presupune constructia lui si a implicarii statului infinantarea proiectului, dar si in strainatate, presa francezacomentind ca Biserica Ortodoxa are planuri "faraonice" care leegaleaza pe cele alea lui Nicolae Ceausescu.

Cine este "seful deproiect" al Marii catedrale

Nicolae Noica (76 de ani), fostdeputat PNTCD intre 1996 si 2000, este membru in Adunarea NationalaBisericeasca, for care are printre altele sarcina sa aleagapatriarhul. El a participat in 2007 la votul pentru alegerea luiDaniel drept Patriarh, dupa moartea lui Teoctist. Noica este deasemenea membru in Consiliul de Administratie al Prefab, o companiea omului de afaceri Marian Milut, presedintele PNTCD, partid carel-a sustinut la alegerile prezidentiale pe Traian Basescu. Miluteste la rindul sau membru in Adunarea Nationala Bisericeasca. Noicaspune ca nu s-a mai implicat in politica de trei ani dezile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO