Eveniment

Câţi bani au câştigat sportivii români medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Londra

Câţi bani au câştigat sportivii români medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Londra

Autor: Claudiu Ilioiu

15.08.2012, 00:06 1673

Sportivii români care au participat la Jocurile Olimpice de la Londra vor fi recompensaţi de guvern cu premii totale în valoare de cinci milioane de euro în urma rezultatelor înregistrate de delegaţia României.

În urma celor două medalii de la Londra, dintre care una de aur, Sandra Izbaşa a primit 122.000 de euro şi două maşini oferite de sponsori, în timp ce Alin Moldoveanu, care s-a întors acasă cu o singură medalie de aur, a primit 70.000 de euro şi o maşină.

Potrivit legislaţiei în vigoare, un titlu olimpic este răsplătit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot în lege se menţionează că aceste sume pot fi dublate, la propunerea preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, lucru care s-a întâmplat de fiecare dată.

Pe lângă medaliaţi, legea prevede să fie premiaţi şi ocupanţii locurilor 4-6, după cum urmează: locul 4 - 14.000 euro, locul 5 - 10.500 euro, locul 6 - 7.000 euro. După JO de la Beijing, guvernul a dublat şi premiile pentru locurile 4-6.

Totodată, antrenorii şi specialiştii, precum şi personalul din cadrul federaţiilor sportive naţionale care au contribuit la clasarea sportivilor pe locurile I -VI la Jocurile Olimpice vor fi şi ei premiaţi.

Pe lângă premiile acordate de guvern, medaliaţii vor mai primi premii din partea COSR, a cluburilor şi câte un autoturism Renault.

Sportivii medaliaţi la Jocurile Olimpice, tehnicienii care au contribuit la pregătirea lor şi oficialii federaţiilor sportive cu rezultate bune la Londra au fost decoraţi, luni, de preşedintele interimar Crin Antonescu, la festivitatea de la Palatul Cotroceni participând şi premierul Victor Ponta.

De asemenea, au mai fost prezenţi ministrul de finanţe Florin Georgescu şi ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului Ecaterina Andronescu.

Sportivii români participanţi la Jocurile Olimpice de la Londra au revenit la Bucureşti, luni, după două săptămâni de competiţie în care au reuşit să obţină nouă medalii, din care două de aur.

România a fost reprezentată la JO de 103 sportivi din 15 discipline şi a încheiat competiţia pe locul 27 în clasamentul pe naţiuni, cu nouă medalii (2-5-2): aur - Alin Moldoveanu (tir) şi Sandra Izbaşa (gimnastică, sărituri); argint - Alina Dumitru, Corina Căprioriu (ambele judo), Roxana Cocoş (haltere), echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor (gimnastică, sol); bronz - echipa feminină de gimnastică şi Răzvan Martin (haltere).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO