Eveniment

Câţi bani economiseşte statul cu disponibilizările din administraţia locală

Câţi bani economiseşte statul cu disponibilizările din administraţia locală
11.07.2010, 23:48 91

Potrivit calculelor Ministerului Administraţiei şi Internelor,economia făcută prin aceste disponibilizări - peste 53.000 deoameni - este de 1,5 mld. lei până la finele anului.
Guvernul a modificat legea finanţelor publice locale constrângândadministraţiile locale să reducă din personal, spre ne mulţumireaunor primari. Răspunsul primarului Gheorghe Falcă de la Arad,pregătit încă de dinaintea apariţiei ordonanţei, este edificator:Nu decide Vlădescu ce fac eu la Arad! Sorin Oprescu, primarulBucureştiului, susţine şi el: Nu pot să reduc mai mult personaldecât am, în vreme ce primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, spunecă toate administraţiile sunt băgate în aceeaşi oală, fără să seţină seama de faptul că un oraş ca Timişoara, cu 400.000 delocuitori, are teatre şi locaţii de cultură, ceea ce alte oraşe nuar avea, deci are nevoie de personal în plus.
Primăria Galaţi, de pildă, municipiu cu 280.000 de locuitori are2.200 de angajaţi (este vorba de angajaţii din toate structurile).Dacă se respectă ordonanţa (practic, se împarte numărul delocuitori la media numărului de locuitori corespunzător grupei -comună, oraş, municipiu etc. - care este fixat prin ordonanţă şi seînmulţeşte cu 100, stabilindu-se astfel numărul de personal),trebuie să rămână cu 1.400 de angajaţi. Primăria Timişoara trebuiesă disponibilizeze 400 de oameni, Iaşul 700, dar un oraş ca SatuMare nu are probleme, pentru că are 208 angajaţi şi are dreptul la260.
În ciuda plângerilor primarilor, nu prea este loc de comentarii. În40 de zile primarii trebuie să comunice, potrivit ordonanţei, modulîn care se încadrează în noile norme.
Cine nu o face sau nu o face în litera legii nu mai primeşte banide la buget din cota defalcată de TVA. Or, această cotă reprezintă,în unele cazuri, chiar mai mult decât adună unele administraţii dintaxe şi impozite locale. Potrivit calculelor făcute de Ministerulde Interne, totalul posturilor peste normativ este de 53.432.
Economia din cheltuielile de personal, în urma restructurărilor,este de 1.505.144.849 lei (357 mil. euro) - ceea ce presupune oreducere de personal de 26,2% şi o reducere de cheltuieli de29,1%.
Ordonanţa de urgenţă a intrat deja în vigoare şi în mai puţin de 40de zile primarul sau preşedintele consiliului judeţean, după caz,trebuie să prezinte noua organigramă, urmând să fie demarateprocedurile de încadrare a personalului în aceasta. Ordonanţa nu îivizează pe profesori, medici şi personalul din asistenţasocială.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la finele săptămânii, că înadministraţia locală au crescut cheltuielile mai mult decât sepoate suporta: "E un soi de autonomie prost înţeleasă înadministraţia locală. Ei cred
că-şi pot permite orice din punct de vedere al salarizării, dupăcare să ceară bani de la bugetul de stat pentru investiţii. Nu semai poate întâmpla aşa ceva. Este foarte adevărat, repet, foarteadevărat că şi Guvernul una a spus şi alta a făcut. Şi în aparatulcentral au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motivează,dacă vreţi, o oarecare, să spunem, dificultate a relaţiei mele cuGuvernul în ansamblul lui".
De asemenea, el a spus că respectă termenul de graţie pe care l-aacordat Guvernului, 1 septembrie. Băsescu a spus că speră ca la 1septembrie să constate, împreună cu premierul, care dintre miniştrinu şi-au restructurat instituţiile din subordine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO