Eveniment

Câţi studenţi români învaţă în străinătate: 22.000, 35.000 sau 50.000?

Câţi studenţi români învaţă în străinătate: 22.000, 35.000 sau 50.000?
18.08.2010, 23:50 5392

Ministerul Educaţiei nu are informaţii legate de numărulstudenţilor români care îşi continuă studiile superioare în cadruluniversităţilor străine, pentru că studiile universitare fac partedin categoria învăţământului obligatoriu.

ŇCred că numai 3-4 % din numărul de studenţi români merg lastudii în străinătate, astfel că cifra nu poate fi mai mare de30.000- 35.000 de studenţi", este de părere Mircea Miclea, fostministru al educaţiei şi preşedintele Comisiei prezidenţiale pentrueducaţie, care a participat la elaborarea legii educaţiei.

Cifrele privind evoluţia numărului de studenţi furnizate deGrupul Educativa, care oferă servicii de consiliere pentruadmiterea la universităţi din străinătate prin serviciul Edmundo,sunt bazate pe statisticile centralizate ale UNESCO, OECD,Institute for International Education (numărul de studenţi româniaflaţi la studii în SUA) şi DAAD (numărul de studenţi români aflaţila studii în Germania).

De ce a rămas constant în statistici numărul de românicare învaţă în străinătate

Numai 800 de studenţi români s-au înscris la universităţilestrăine în 2007, adică mai puţin de 1% din numărul absolvenţi debacaluareat care se înscriu la o facultate din România, deşi acestaa fost primul an în care taxele la universităţile străine erauchiar mai mici decât cele locale. Teama de necunoscut, birocraţiauniversitară, dar şi scăderea populaţiei după Revoluţie suntprincipalele cauze pentru care numărul românilor care învaţă înstrăinătate a rămas constant în ultimii ani. Astfel, în 2007 ,statisticile oficiale înregistrau 21.451 de studenţi români launiversităţile străine. Anual, în România se înscriu în anul I la ofacultate de stat peste 100.000 de absolvenţi de bacalaureat.

2007 a fost primul an în care am beneficiat de reduceri de taxede şcolarizare la universităţile europene, iar intrarea României înUE a oferit posibilitatea obţinerii de credite guvernamentalepentru finanţarea studiilor. Românii nu s-au înghesuit însă săplece la studii în străinătate. De ce?

ŇSpecificul naţional, teama de necunoscut şi birocraţiauniversitară sunt principalele motive pentru care numărul destudenţi care pleacă la studii în străinătate a rămas constant.Ştiu cazuri în care existau posturi scoase la concurs pentrulectorat în limba română în străinătate la care nu existaconcurenţă, pentru că asistenţii universitari nu vor să părăseascămediul stabil de acasă. Pe lângă lipsa de deschidere faţă deexperienţele noi, mai există şi teama de a-şi verifica potenţialulîn străinătate", spune Dana Papadima, director educaţional laşcoala şi grădiniţa privată ŇLittle London".

În 2008 erau la studii în străinătate 21.106 de români, în afaracelor înregistraţi în cadrul programelor de mobilitate temporară detip Erasmus, unde studenţii pleacă pe o perioadă cuprinsă întreşase luni şi un an.

ŇDeşi această cifră este la un an după ce România a intrat în UEşi ne-am fi aşteptat la o creştere demografică enormă a studenţiloracest lucru nu s-a întâmplat, deoarece numărul absolvenţilor deliceu şi facultate a fost mai mic decât în anii anteriori", susţineBogdan Kochesch, business development manager în cadrul Educativa,un grup de ONG-uri cu activităţi în domeniul educaţional.

Deşi teoretic ar fi trebuit să asistăm la un exod alabsolvenţilor de bacalaureat la universităţile europene, o mareparte din studenţii români rămân în ţară pentru că preferă sălucreze încă din timpul facultăţii, lucru pe care îl pot face şi înstrăinătate, dar mai greu.

Franţa, Germania şi SUA, destinaţiile preferate aleromânilor

Franţa, Germania, SUA şi Italia sunt principalele destinaţii destudiu alese de mai bine de 12.000 de români care au vrut să-şicontinue studiile la o universitate din străinătate, acestea fiindţările în care taxele de şcolarizare au scăzut semnificativ pentrustudenţii din ţările UE. O explicaţie pentru numărul mare destudenţi români care învaţă în Ungaria- peste 3000- îl reprezintăfaptul că mulţi dintre aceştia au dublă cetăţenie Đ română şiungară- şi preferă să studieze în ţara natală.

ŇMajoritatea studenţilor români aleg Franţa ca destinaţie destudiu în primul rând pentru limbă, iar în al doilea rând pentru căla unele universităţi sunt taxe chiar mai reduse decât launiversităţile din România", În România, taxele de şcolarizarepentru un program de licenţă încep de la 600 de euro şi pot depăşi1.000 de euro, fiind mai mari decât cele practicate deuniversităţile din Franţa, Spania sau Germania, unde taxa medie deşcolarizare este cuprinsă între 300 şi 500 de euro.

Anual, 5.000 de români pleacă la studii în străinătate, potrivitunor estimări oficiale ale ministerului Educaţiei, iar unii dintreaceştia profită de facilităţile de taxe.

"Se observă o schimbare majoră între destinaţii care altcândvaerau inaccesibile din punct de vedere al costurilor: spre exemplu,Marea Britanie era de cele mai multe ori ocolită în favoareaStatelor Unite, pentru că înainte de 2007 cele două ţări erauasemănătoare ca şi costuri", mai spune Kochesch. De altfel, unnumăr de 93 de români s-au înscris numai anul trecut la UniversityCollege London din Marea Britanie, aflată pe locul 4 într-un topinternaţional al celor mai bune universităţi din lume.

Unul din românii care învaţă la această instituţie esteAlexandru Busuioc, 21 de ani, student "n anul III la Matematică şiStudii de Management, care pe lângă faptul că a vrut să urmeze ofacultate cu tradiţie, a ales Londra pentru că îi place oraşul.Poate cel mai important motiv pentru care am ales UCL este situareafacultăţii în inima Londrei, oraş care are un ritm foarte alert şicare mă încarcă cu energie şi poftă de viaţă", spune Alexandru.

Chiar dacă Franţa şi Germania au rămas destinaţii de top pentrustudenţii români, universităţile din Spania şi Italia au început săcâştige teren în utlimii ani, odată ce comunităţile de români dinaceste ţări au crescut foarte mult.

"Creşteri procentuale însemnate au şi Olanda şi Danemarca,pentru că au sisteme educaţionale foarte bune educaţionale şicosturi reduse de şcolarizare", mai spune Kochesch. De altfel,există o tendinţă a studenţilor români să aplice pentru obţinereade împrumuturi guvernamentale pentru a continua studiile, cum esteîn cazul Guvernului britanic, care acordă un credit ce acoperă întotalitate taxa de şcolarizare.

În prezent, în România învaţă 900.000 de studenţi la toateformele de învăţământ, iar majoritatea (680.000) urmează cursurileunei facultăţi de stat.

"Majoritatea studenţilor români merg la universităţile străineaflate la mijlocul topurilor internaţionale, pentru că automatstudenţii olimpici internaţional primesc câte trei sau patru ofertede la cele mai bune universităţi din lume şi se înscriu la unadintre acestea. La Oxford, de exemplu, raportul dintre numărul deaplicanţi şi numărul de admişi este de 1 la 57", conchideMiclea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO