Eveniment

Câţu, analist financiar: Libertatea economică nu mai există, capitalismul este dominat de corporaţii

Câţu, analist financiar: Libertatea economică nu mai...

Autor: Anelis Baciu

19.03.2013, 00:06 2314

Economia mondială nu mai funcţionează sub bagheta capitalismului, libertatea economică a dispărut, trăim într-un sistem capitalist dominat de marile corporaţii, iar statul poate oricând prin lege să atace proprietatea privată, a afirmat Florin Câţu, analist financiar, la emisiunea ZF Live.

„Din punctul meu de vedere, în prezent nu mai există un sistem capitalist în care să avem libertate economică. Marile corporaţii domină capitalismul actual, care nu este capabil să genereze bunăstare pentru toţi“, a spus Câţu.

Referitor la situaţia fără precedent din Cipru privind taxarea depozitelor bancare pentru salvarea sistemului financiar, Câţu consideră că principala problemă a aplicării unei asemenea decizii este una de semnal, foarte important fiind modul în care mesajul va fi perceput de către clienţii sistemului.

„Mesajul este foarte ciudat şi periculos. Îmi pare rău că o asemenea măsură de naţionalizare a fost propusă de UE, care se vrea apărătorul statului de drept şi al economiei de piaţă“, a afirmat analistul.

Analistul spune că băncile cipriote nu mai sunt solvabile pentru că au făcut investiţii ineficiente, iar valoarea activelor a depăşit cuantumul pasivelor, iar astfel instituţiile de credit  au ajuns în incapacitatea de a-şi acoperi cheltuielile.

În opinia lui Câţu situaţia actuală ar fi putut fi evitată dacă în timpul crizei financiare băncile cu probleme erau lăsate să cadă.

„Dacă sistemul financiar ar fi plătit în 2009, poate nu s-ar fi ajuns aici. Nu toate băncile ar fi dat faliment atunci, aceasta a fost o ameninţare din partea statului pentru a determina populaţia să participe la salvarea sistemului prin acceptarea unor impozite şi taxe mai mari. Statul a transferat pierderea privată din sistemul bancar în cel public sub scuza că dacă sistemul bancar falimentează, vine sfârşitul lumii“, a declarat Câţu. 

Ciprul nu a putut interveni direct, aşa cum a făcut statul olandez sau austriac, pentru că nu are posibilitatea financiară, valoarea activelor din sistemul bancar este de opt ori mai mare decât Produsul Intern Brut (PIB), iar în plus puterea de negociere a guvernului de la Nicosia în raport cu Banca Centrală Europeană este redusă.

 Analistul susţine că situaţia din Cipru nu are efecte în România, însă admite că unii actori economici îşi pun problema apariţiei unei situaţii asemănătoare în România.

„Oficialii români ar trebui să aibă o reacţie, mă aştept la un mesaj ferm din partea acestora în aceste zile. Ar trebui să spună că măsuri similare nu vor fi aplicate în România“, a mai spus Câţu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO