Eveniment

Cazul Botiş: ieri ministru, astăzi pasibil de cinci ani de închisoare

Cazul Botiş: ieri ministru, astăzi pasibil de cinci ani de închisoare

ANI a stabilit că Ioan Nelu BotiŞ s-a aflat în conflict de interese pedepsit de Codul penal cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi a sesizat DNA

Autor: Iulian Anghel

27.04.2011, 23:47 84

Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a înregistratsesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate (ANI)împotriva fostului ministru al muncii Ioan Botiş, acuzat de ANI deconflict de interese în cazul finanţării unui ONG la care lucrasoţia sa prin intermediul ministerului pe care îl conducea fostulmembru al Guvernului.

"Am înregistrat sesizarea şi demarăm procedurile legale. Laacest moment nu putem spune mai multe", a declarat procurorul LiviaSăplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

Ministrul a demisionat înainte de Paşti după ce în presă aapărut informaţia potrivit căreia un ONG la care lucra soţiaministrului a primit fonduri europene de 500.000 de euro prinintermediul Ministerului Muncii condus de Botiş în vreme ce acestase afla în fruntea ministerului. ANI a stabilit că Botiş s-a aflatîn conflict de interese pedepsit de Codul penal cu închisoare de laşase luni la cinci ani şi a sesizat DNA. Departa­­mentul de LuptăAnti­fraudă face şi el o anchetă paralelă. ANI susţine că şi soţiaministrului, alături de alte persoane, trebuie cerce­tată pentrucorupţie.

Botiş, care este şi de­putat, are imunitate, fiind apărat delegea respon­sabilităţii ministeriale. Îm­potriva sa nu poateîncepe cercetarea penală - în cazul în care DNA se decide sădemareze acest proces - decât cu acordul Camerei Deputaţilor.Opoziţia a cerut demisia lui Botiş din Parlament - iar dacă acestlucru s-ar întâmpla, procurorii l-ar putea cerceta şi trimite înjudecată fără o procedură prealabilă.

ANI susţine că există indicii puternice că Botiş ar fi săvârşitinfracţiunea de conflict de interese, potrivit art. 253 indice 1Cod penal, infracţiune care constă în săvârşirea de către undemnitar a următoarelor fapte: "Îndeplinirea unui act oriparticiparea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, directsau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă oriun afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cucare s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de serviciisau foloase de orice natură".

O astfel de faptă spune Codul penal se pedepseşte cu minimumşase luni şi maximum cinci ani de închisoare şi cu interdicţia de amai ocupa demnităţi publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO