Eveniment

Cazul copilului decedat la spitalul privat Sanador după o operaţie de hernie inghinală. „Şoc hemoragic“, indică expertiza medico-legală. Medicul care a făcut operaţia lucrează şi la un spital public de copii

Cazul copilului decedat la spitalul privat Sanador după...

Autor: Mirabela Tiron

24.10.2018, 00:04 3030

Cauza decesului copilului operat de hernie inghinală la spitalul privat Sanador din Bucureşti este „şoc hemoragic“, apărut în urma unei hemoragii interne, potrivit documentului eliberat în urma expertizei medico-legale realizate de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), făcut public în presă.

„Am ales să facem operaţia la privat pentru că am vrut să ne ferim de infecţiile nosocomiale din spitalele de stat, am căutat condiţii igienico-sanitare mai bune. După ce am văzut rezultatul autopsiei l-am sunat pe medicul care l-a operat, vroiam să îi spun că mi-a omorât copilul, dar nu mi-a răspuns la telefon“, a declarat An­dreea Duţă, mama copilului decedat după operaţia efectuată. Ea spune că medicul care i-a operat co­pilul lucrează şi la spitalul clinic de ur­genţă pentru copii Grigore Alexan­drescu. Oficialii spitalului Sanador nu au transmis ieri niciun comentariu legat de acest caz.

Deşi se aflau într-un spital, părinţii copilului au chemat serviciul public de ambulanţă SMURD pentru a prelua copilul, însă manevrele de resuscitare nu au dat rezultat.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat şi face cercetări în acest caz. Şi Colegiul Medicilor din  Bucureşti s-a auto­sesizat şi a demarat o investigaţie.

„Este în curs o cercetare disci­plinară a medicilor realizată de Cole­giul Medicilor Bucureşti. Şoc hemo­ragic (cauza principală a decesului co­pilului - n.red.) înseamnă un acci­dent he­moragic dezvoltat posto­peraţie. Tre­buie văzute exact împrejurările şi cum s-a dezvoltat. Se întâmplă să apară hemoragii după operaţii, sunt cazuri când pot să fie oprite, de aceea este importantă supravegherea postoperatorie. Hemoragiile se manifestă prin tahicardie, scăderea tensi­unii, transpiraţie.  Până se finalizează cercetarea disciplinară, medicii pot opera în continuare“, a spus Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor România.

Reţeaua Sanador, controlată de medicul Doris Andronescu, cuprinde spitalul Sanador, cel mai mare spital privat din ţară, cu 402 paturi, dar şi mai multe clinici şi laboratoare. Anul trecut, afacerile reţelei Sanador s-au ridicat la circa 289 de milioane de lei iar profitul net a ajuns la 12 milioane de lei. Reţeaua lucrează cu medici permanenţi dar şi cu medici care migrează între spitalele publice şi cele private. În continuare, medicii din spitalele de stat continuă să consulte şi să opereze la privat, deşi în sectorul public salariile lor aproape că s-au dublat.

Spitalele private sunt o linie de business profitabilă pentru marile reţele de sănătate.

Sistemul medical privat număra anul trecut 209 spitale  şi aproape 200.000 de pacienţi internaţi, adică 5% din numărul total de pacienţi internaţi în toate spitalele din ţară. Cele mai multe spitale private lucrează cu medici angajaţi permanenţi dar şi cu medici care migrează între spitalele publice şi sectorul privat de sănătate.

Datele de la Statistică arată că în ultimii zece ani, numărul spitalelor private a crescut constant. În 2008 erau doar 30 de spitale private în toată ţara, dar  din 2012 au apărut în ţară circa 30 de spitale noi în fiecare an iar numărul de paturi a crescut de la 1.100 paturi în 2008 la 7.200 paturi anul trecut.

Creşterea numărului de spitale private a fost stimulată şi de bugetul mai mare alocat de CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) pentru spitale. Doar anul trecut, Casa a decontat către spitale 10 miliarde de lei (dublu faţă de anul 2007) din bugetul total de 28 de miliarde de lei. Casa nu spune cât din aceşti bani s-au dus către spitalele de stat şi cât către spitalele private.

Spitalele private au atras mai mulţi pacienţi, pe fondul promovării dotărilor moderne şi a condiţiilor „în regim hotelier“ în saloane.

Pe piaţa serviciilor medicale private activau anul trecut 335 de firme în domeniul spitalicesc,  ce au cumulat afaceri totale de un miliard de lei şi aveau circa 5.900 de angajaţi, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Piaţa serviciilor medicale private aproape s-a triplat în opt ani şi a ajuns la circa 7  miliarde de lei anul trecut, potrivit estimărilor ZF, cei mai  mari jucători fiind MedLife, Regina Maria, Medicover, Sanador şi grupul Gral.

 

Spitalul funcţionează în continuare

Ieri, în jur de ora 16, activitatea spitalului Sanador se desfăşura normal, iar recepţia spitalului era plină. Pacienţi adulţi, dar şi părinţi cu copilul erau trimişi de către personalul spitalului spre secţii sau pentru a-şi ridica analizele. Două dintre ambulanţele Sanador erau parcate lângă spital, în contextul în care părinţii copilului decedat au solicitat intervenţia serviciului public de ambulanţă SMURD pentru a resuscita copilul. Un tată care se afla alături de copil în faţa spitalului a spus că a auzit de cazul copilului decedat, dar nu vede alternativă de îngrijire, astfel că ar veni în continuare la spitalul privat. El a menţionat însă că ar solicita şi o a doua opinie medical. Georgiana Mihalache

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO