Eveniment

Cazul Hardy Chauncey: Probleme organizatorice privind întârzierea transportului baschetbalistului la Bucureşti

Cazul Hardy Chauncey: Probleme organizatorice privind întârzierea transportului baschetbalistului la Bucureşti

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

12.10.2011, 11:33 385

Raportul DSP legat de respectarea de către Spitalul din Giurgiu a procedurilor medicale în cazul Hardy Chauncey a fost încheiat, iar primele informaţii se referă la probleme organizatorice privind întârzierea transportului sportivului în Capitală, Ritli Ladislau spunând că e posibilă o eroare umană.

Raportul Direcţiei de Sănătate Publică la Spitalul din Giurgiu a fost finalizat, fiind identificate probleme organizatorice şi administrative, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Acesta a spus că raportul îi va fi prezentat în cursul zilei de miercuri.

Primele informaţii fac dovada că ar exista nişte probleme organizatorice şi administrative legate de întârzirea cu care a fost transportat de la Giurgiu la Bucureşti.

"Nu ştim de ce a fost întârziat transportul lui la Bucureşti', a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul a adăugat că în cazul Spitalului de la Giurgiu pot fi aplicate sancţiuni de tipul amenzilor, dar şi sesizat Colegiul Medicilor dacă se va dovedi că vina aparţine corpului medical.

Întrebat dacă este normal ca un spital de urgenţă să nu aibă computer tomograf, ministrul Sănătăţii a răspuns că au fost aduse multe echipamente de acest fel şi că, în mod cert, ar mai fi nevoie şi de altele.

De asemenea, întrebat dacă la Giurgiu au fost şi erori medicale, Ritli Ladislau a răspuns că acest lucru este posibil. "Da, e posibil să fi fost şi erori medicale", a susţinut ministrul.

Ministerul Sănătăţii a solicitat, luni, Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu demararea de urgenţă a unei anchete cu privire la modul în care au fost respectate procedurile şi protocoalele de urgenţă în cazul sportivului amercican, Chauncey Hardy pe durata prezenţei în Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat şi personalului medical de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni un raport complet cu privire la starea de sănătate a pacientului în momentul internării.

În cazul în care rezultatele acestor verificări nu vor fi concludente, Ministerul Sănătăţii va declanşa propria anchetă pentru a stabili dacă procedura medicală în acest caz a fost corectă.

Călin Alexandru, director în MS, a declarat, marţi, că Spitalul Judeţean Giurgiu nu poate trata cazurile de traumatism cranio-cerebral, cum a fost cel al baschetbalistului Hardy Chauncey, fiind unitate fără computer tomograf, fără linie de gardă la terapie intensivă şi la ortopedie-traumatologie. Clasificarea spitalelor realizată în luna mai de Ministerul Sănătăţii (MS) plasează Spitalul Judeţean Giurgiu în categoria a III-a, cu plan de conformare, a declarat pentru MEDIAFAX Călin Alexandru.

El a precizat că Spitalul Judeţean Giurgiu are linie de gardă la Departamentul de Radiologie, dar aici lucrează continuu doar asistenţi medicali, care pot face o radiografie, dar nu o pot interpreta.

Spitalele de categoria a III-a sunt considerate unităţi sanitare cu nivel de competenţă mediu, care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ teritorială unde îşi au sediul şi doar prin excepţie din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate, a adăugat Călin Alexandru.

El a explicat că, de fapt, Spitalul Judeţean Giurgiu, aşa cum se prezintă la ora actuală, este unitate de categoria a IV-a, dar pentru că a promis ca până la sfârşitul anului va realiza obiectivele impuse de categoria a III-a, a fost plasat la acest nivel, cu plan de conformare.

Spitalele de categoria a IV-a sunt unităţi cu nivel de competenţă bazal, care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate, potrivit prevederilor Ministerului Sănătăţii.

Conducerea Spitalului Judeţean Giurgiu s-a angajat ca până la sfârşitul anului să doteze unitatea sanitară, pentru a rămâne în categoria a III-a, cu computer tomograf pentru secţia de imagistică, de asemenea să organizeze linie de gardă pe secţia anestezie-terapie intensivă şi pe cea de imagistică. Totodată, managerul spitalului a promis că până la sfârşitul anului va avea linie de gardă la Departamentul de ortopedie-traumatologie, iar la radiologie va angaja medic.

În acest context, conducerea unităţii sanitare este obligată ca, în cazul în care la spital se prezintă un pacient cu tramautism cranio-cerebral, să ia toate măsurile pentru ca acesta să fie transportat urgent la o unitate sanitară care poate să asigure tratamentul în astfel de cazuri.

Baschetbalistul american Hardy Chauncey (23 de ani) de la CSS Giurgiu a murit duminică după-amiază, la scurt timp după ce a ieşit din sala de operaţie, a declarat, pentru MEDIAFAX, Florian Bica, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Bagdasar - Arseni" din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO