Eveniment

Cazul Hexi Pharma - Condrea: O moarte suspectă aruncă vălul peste una dintre cele mai tenebroase afaceri din ultimul sfert de secol

Parchetul General a anunţat că, după preluarea dosarului privind accidentul în urma căruia ar fi murit patronul Hexi Pharma, se va dispune efectuarea unei „expertize tehnice auto pentru stabilirea dinamicii şi a împrejurărilor producerii accidentului“

Parchetul General a anunţat că, după preluarea dosarului privind accidentul în urma căruia ar fi murit patronul Hexi Pharma, se va dispune efectuarea unei „expertize tehnice auto pentru stabilirea dinamicii şi a împrejurărilor producerii accidentului“

Autor: Iulian Anghel

24.05.2016, 00:05 710
Nedumerirea şi speculaţiile au continuat ieri toată ziua în cazul morţii celui mai contro­versat om al mo­men­tului, Dan Condrea, 42 de ani, patronul Hexi Pharma, decedat duminică seară într-un accident de maşină.

Expertiza ADN care să confirme definitiv că cel decedat este Dan Condrea ar urma să fie publicată într-o zi sau două. Până atunci fosta soţie a omului de afaceri, dar şi partenera actuală de viaţă au spus, după ce au văzut trupul, că cel decedat în accident este Dan Condrea. De aici încolo filmul rămâne ininteligibil. Cum s-au întâmplat lucrurile? Era omul de afaceri „filat” de serviciile secrete în momentul morţii? S-a sinucis? A fost împins spre asta, dată fiind amploarea gravă a afacerii cu dezinfectanţi diluaţi în care este posibil să apară la suprafaţă nume grele nu doar din sistemul medical, dar şi din politică sau servicii secrete? (şeful Senatului, Călin Po­pescu-Tăriceanu, a sugerat săptămâna trecută că în spatele Hexi Pharma este un serviciu secret care îşi rotunjea astfel veniturile).

Ştim următoarele lucuri deocamdată. Duminică seară la 18:30, în timp ce conducea un autoturism din direcţia Buftea către Corbeanca, de unde urma să o ia pe fiica sa care-şi petrecuse duminica cu mama ei (fosta soţie a lui Dan Condrea), maşina, un Opel, a ieşit în afara drumului, izbindu-se violent de un copac de pe margine. Există doi martori care au spus acest lucru. Ţinând seama că ieri Dan Condrea urma să fie audiat de procurori în megascandalul dezinfectanţilor diluaţi şi că exista ipoteza să fie reţinut, varianta sinuciderii nu este exclusă. Dar teoriile conspiraţiei, unele halucinante, sunt alimentate de la cel mai înalt nivel. Fostul premier Victor Ponta a făcut o legătură directă între preşedintele Klaus Iohannis şi moartea lui Condrea.

„Eu spun acum: «A fost nevoie să moară domnul Condrea ca să fim siguri că nu va mai da declaraţii vreodată». La fel înţeleg că în noiembrie corupţia ucidea, acum dacă aţi văzut domnul Iohannis a avut un efort intens de a muşamaliza această afacere, care e o afacere de mare corupţie întinsă pe foarte mulţi ani. De ce o face? Numai domnia sa vă poate spune, eu îmi fac datoria să atrag atenţia asupra diferenţei fundamentale de abordare între ce a fost în noiembrie şi ce este astăzi“. Într-un anume fel legătura poate fi făcută pentru că, în acest caz, Iohannis a susţinut săptămâna trecută cu SRI „şi-a făcut datoria” în acest caz şi ar fi anunţat instituţiile statului că dezinfectanţii companiei Hexi Pharma au probleme. Nici preşedintele, nici SRI nu au explicat totuşi de ce, dacă dezinfectanţii cu pricina erau diluaţi, chiar spitalele Serviciului Român de Informaţii i-au achiziţionat.

Mergând mai departe pe linia speculaţiilor, Sebastian Ghiţă, parlamentar cercetat penal, dar care este în Comisia de supraveghere a SRI, a susţinut ca serviciul să facă publice înregistrările pe considerentul că era „imposibil“ ca Condrea să nu fi fost „filat“.

SRI a răspuns „oral“ parlamentarilor din comisia de specialitate că nu l-a „filat“ în noaptea respectivă pe Condrea.

Parchetul General a anunţat că, după preluarea dosarului privind accidentul în urma căruia ar fi murit patronul Hexi Pharma, se va dispune efectuarea unei „expertize tehnice auto pentru stabilirea dinamicii şi a împrejurărilor producerii accidentului“.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea dosarului privind accidentul de către secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că datele preliminare ale anchetei privind accidentul în urma căruia omul de afaceri Dan Condrea ar fi decedat ar arăta că este vorba despre o sinucidere. Un lucru este cert deocamdată. Cazul Hexi Pharma se încurcă, odată cu dispariţia principalului martor şi actor al acestei afaceri, una dintre cele mai tenebroase şi odioase din ultimul sfert de secol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO