Eveniment

Cazul medicului fals care opera pacienţi în clinici private din România. Adevăraţii medici şi asistente care au colaborat cu italianul Matteo Politi spun că au sesizat nereguli, însă primul denunţ a fost făcut în noiembrie 2018. La mijloc este un caz de şpagă?

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, spune că la mijloc este „un caz de şpagă“

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, spune că la mijloc este „un caz de şpagă“

Autor: Georgiana Mihalache

07.02.2019, 00:05 1530

La două zile după ce au apărut în presă informaţii despre medicul fals care opera pacienţi în patru clinici private din Bucureşti, câţiva medici care au colaborat cu italianul fără studii medicale au ieşit public să spună că l-au văzut în sala de operaţii şi au observat nereguli.

Întrebarea care se pune este cum a fost posibil ca timp de opt luni, de când a primit parafa de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (23 martie 2018), până în noiembrie 2018, când a apărut prima sesizare, niciun medic real cu studii şi diplomă să nu sesizeze autorităţile pentru a limita propor­ţiile acestui caz.

Un chirurg estetician din Bucureşti, Victor Schwartz, susţine că l-a văzut de mai multe ori în sala de operaţie pe falsul chirurg italian şi că acesta, pe lângă faptul că nu avea studii, nici măcar nu se spăla pe mâini înainte de intervenţii, nu dezinfecta şi nu folosea mănuşi, informează Mediafax.

Mai mult, medicul Radu Ionescu, medic primar de chirurgie plastică şi reparatorie, şeful departamentului de chirurgie plastică al MedLife, care deţine şi o clinică privată, a pu­blicat pe contul personal de Instagram imagini cu o pacientă care a venit cu complicaţii după ce a fost operată de medicul fals.

Până la închiderea ediţiei medicul Radu Ionescu nu a putut fi contactat pentru a răspunde când a venit pacienta cu complicaţii şi dacă a sesizat vreo autoritate.

Reprezentanţii spitalului Monza, unde medicul fals a făcut o operaţie în decembrie 2018, nu au dorit să precizeze ce tip de intervenţie chirurgicală a realizat medicul în cadrul spitalului privat.

Şeful Spitalului din Judeţean din Târgu-Mureş, Ovidiu Gârbovan, a explicat pentru ZF că chirurgul, mai ales în zona de estetică, intră singur în sala de operaţii, iar asistentele nu au voie să pună la îndoială capacitatea medicului chirurg.

„El a reuşit să facă rost de nişte hârtii cu ajutorul cărora s-a angajat la clinici private. Având o specialitate atât de restrânsă ca echipă, pentru că această chirurgie reparatorie nu se face într-o echipă complexă, se face doar de un medic chirurg plastician şi eventual ajutat de o asistentă, care ar putea să-şi dea seama datorită experienţei ca acest chirurg nu ar fi foarte bun, dar din cauza limitării profesionale nu poate să sugereze unui om cu un grad de pregătire teoretic mai bun“, a spus Ovidiu Gârbovan.

Medicul fals a colaborat cu patru clinici din Bucureşti - Monza, Euromedical, Pre­stige, MH Medical Group -, fără să fi avut studii de medicină, sub numele Matthew Mode.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a eliberat la 23 martie 2018 un cod de parafă pe numele lui Matteo Politi. Codul de parafă se obţine după ce medicul atestă calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România, însă instituţia a anunţat că pe numele falsului chirurg nu a fost eliberat niciun aviz. DSP Bucureşti face o anchetă internă şi a mutat disciplinar funcţionarul public care a dat codul de parafă.

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a spus ieri că parafa DSP a fost eliberată „din milă“ de funcţionara instituţiei şi că verifică acum toate codurile de parafă eliberate de DPS în 2018, peste o mie de dosare, scrie Mediafax.

Italianul Matteo Politi a fost prins ieri în timp ce încerca să iasă din ţară.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO