Eveniment

Cazurile noi de coronavirus se menţin la 250 de persoane, însă autorităţile au testat duminică de trei ori mai puţin faţă de capacitatea României

Cazurile noi de coronavirus se menţin la 250 de...

Autor: Georgiana Mihalache

23.06.2020, 00:05 1093

Numărul pacienţilor infectaţi cu coronavirus a ajuns la 24.291 după ce au fost raportate 246 de cazuri noi ieri faţă de ziua anterioară, informează Grupul de Comunicare Strategică. Totuşi, numărul de teste zilnice este unul mic în raport cu potenţialul de testare, atât în clinicile private, cât şi în cele de stat. Doar 4.000 de probe au fost prelucrate pentru a depista noul virus duminică. În plus, focarele de infecţie din companii sau din zonele unde au fost aglomerări de persoane după relaxarea restricţiilor încep să crească. Săptămâna trecută, 20 de angajaţi ai fabricii de ciocolată Kandia au fost depistaţi cu noul virus, iar întreaga secţie a fost închisă.

„Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată şi ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”, a spus ministrul sănătăţii Nelu Tătaru, citat de Mediafax. Autorităţile au prelucrat până acum 630.374 de teste, faţă de 626.330 până ziua anterioară, ceea ce înseamnă circa 4.000 de teste pe zi. Totuşi, capacitatea de prelucrare a României este triplă faţă de ce s-a prelucrat duminică şi luni, când a fost făcută raportarea. Şi în raportarea de duminică, aferentă zilei de sâmbătă, după ora 13 până duminică la aceeaşi oră, se vede o scădere la jumătate a numărului de probe lucrate faţă de zilele anterioare, când numărul de teste depăşea 11.000-12.000 zilnic.

Variaţiile din testare au fost încă de la începutul pandemiei, mai ales în weekend când o parte dintre clinici nu lucrează teste. ZF a scris despre importanţa testării pentru a depista focarele de virus, inclusiv în spitale, acolo unde pot veni pacienţi fără simptome. Numărul pacienţilor vindecaţi este de 17.031, adică 70% din total, în scădere faţă de săptămâna trecută. Suceava a trecut de 3.900 de pacienţi infectaţi, fiind în continuare cea mai afectată zonă din ţară de infecţia cu noul virus. Bucureştiul a ajuns la 2.700 de pacienţi. Bilanţul pacienţilor care au murit a ajuns la 1.523. Ieri au fost raportate 11 noi decese, dintre care şapte pacienţi aveau şi alte afecţiuni, dar pentru patru persoane nu s-au depistat sau raportat comorbidităţi. 

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 195 de pacienţi. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 1.200 de persoane, iar alte 71.800 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO