Eveniment

Ce afaceri au pe plan local, în agricultură şi industria alimentară, doi dintre cei mai bogaţi antreprenori din Ungaria

Ce afaceri au pe plan local, în agricultură şi...

Autor: Florentina Niţu

25.12.2020, 18:51 5490

Lőrinc Mészáros şi Sándor Csányi, doi dintre cei mai bogaţi antreprenori din Ungaria, deţin în România companiile Farmland Development, o fermă de circa 1.300 de hectare în Marghita (jud. Bihor), respectiv Sole Mizo România, important producător de lactate şi distribuitor al mezelurilor fabricate de Pick Szeged din Ungaria, cu afaceri de 175 mil. lei anul trecut.

Sole Mizo România, parte a grupului ungar Bonafarm, controlat de Sándor Csányi, şeful OTP Bank şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ungaria – cu o avere estimată de presa maghiară la peste un miliard de euro, a intrat pe piaţa locală în 2008. Compania are în portofoliu lactate şi mezeluri şi distribuie produsele în toate oraşele importante ale ţării, având şi două centre logistice în Timişoara şi Bucureşti.

Grupul Sole-Mizo este unul dintre cei mai mari producători de lactate din Ungaria, cu afaceri de 150 mil. euro şi 1.000 de angajaţi, potrivit celor mai recente date. Profitul net al companiei din România s-a situat în 2019 la 294.000 de lei (peste 60.000 de euro), în scădere cu 58% faţă de anul precedent. Rezultatul a fost realizat cu ajutorul a 65 de salariaţi, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Lőrinc Mészáros, polititcian şi om de afaceri maghiar, cu o avere evaluată de revista Forbes la 1,3 miliarde de dolari, şi prieten cu Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a făcut pariu pe România în urmă cu un an, când a cumpărat cu 8,35 milioane de euro compania Farmland Development de la olandezii de la Van Den Heerik, potrivit portalului independent de ştiri 24.hu din Ungaria.

El a cumpărat ferma din Marghita, judeţul Bihor, de circa 1.300 de hectare, prin intermediul Talentis Agro Zrt, un grup de companii agricole şi alimentare deţinute holdingului Mészáros.  Talentis Agro Zrt are o serie de companii agricole şi fabrici care produc materii prime alimentare şi bunuri de larg consum, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

„În cursul activităţii noastre agricole, ne ocupăm de producţia de culturi de câmp şi creşterea animalelor. În plus faţă de nevoile de creştere a animalelor, o parte semnificativă a capacităţii producţiei noastre de culturi este utilizată în domeniul producţiei de seminţe şi al procesării alimentelor. Avem fabrici de panificaţie, prelucrarea fructelor şi fabricarea vinului”, se arată pe site-ul Talentis Agro Zrt.

În România, compania Farmland Development a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 650.000 de lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent, şi un profit de 420.000 de lei, în creştere cu 68% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor publice. Acesta a fost cel mai bun an pentru companiei.

„În ciuda situaţiei epidemice şi a condiţiilor meteorologice extreme, Talentis Agro Zrt., care aparţine grupului Mészáros, închide cu succes în acest an”, mai scrie pe site-ul firmei.

Compania Mészáros es Mészáros Kft a fost înfiinţată în 2001, în industria construcţiilor şi a devenit un jucător cheie de piaţa în industria construcţiilor, conform datelor de pe propriul site.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO