Eveniment

Ce amendă poate plăti România dacă nu respectă limita de deficit de 3%

Ce amendă poate plăti România după semnarea pactului dacă va încălca regulile UE

Autor: Alexandru Stefan Matei

30.01.2012, 16:55 532

În varianta provizorie a comunicatului pe care şefii de state ai UE îl vor emite după summit-ul de astăzi scrie că "în ţările care au datorii semnificativ sub nivelul de 60% din PIB şi unde riscurile în ceea ce priveşte stabilitatea pe termen lung a finanţelor publice sunt reduse, deficitul structural anual poate ajunge la maximum 1% din PIB", comparativ cu 0,5% din PIB în cazul celorlalte ţări.

De asemenea, aceste limite pot fi depăşite în "circumstanţe excepţionale" precum evenimente aflate în afara controlului ţării şi care poate avea impact asupra finanţelor guvernului sau în cazul unor recesiuni severe.

Ţările cu datorii de peste 60% din PIB vor trebui să le reducă cu 1/20 din valoare pe an.

În ceea ce priveşte penalizările pe care le vor suferi ţările indisciplinate fiscal, amenzile nu vor depăşi 0,1% din PIB. Astfel, dacă România aderă la acest pact fiscal, în cazul în care va încălca regulile privind deficitul, ar putea plăti o amendă de 120 mil. euro la un PIB de 120 mld. euro.

Vedeţi aici draftul tratatului ce urmează a fi emis de liderii europeni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO