Eveniment

Ce angajamente de reformă îşi ia Guvernul prin noua scrisoare de intenţie

Ce angajamente de reformă îşi ia Guvernul prin noua scrisoare de intenţie

Jeffrey Franks a vorbit ieri despre un obiectiv nescris al noului acord care este intrarea economiei pe creştere după doi ani de recesiune

Autor: Claudia Medrega

10.05.2011, 23:54 824

Vânzarea unor pachete minoritare la companii de stat, eliminareasub­ven­ţiei la energia termică şi achitarea datoriilor CNADR suntprincipalele măsuri incluse în draftul scrisorii de intenţiediscutat de autorităţile române cu FMI şi Comisia Europeană.

Documentul, obţinut de Mediafax, nu mai insistă atât de multpe problemele macroeconomice, considerate rezolvate, cât perestructurarea sectorului public.

Principalele măsuri se axează pe continuarea procesului deconsolidare fiscală, îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare,eficientizarea activităţii companiilor de stat, potrivitMinisterului Finanţelor.

Guvernul s-a angajat în discuţiile cu FMI să elimine subvenţiala energia termică în perioada imediată, astfel că facturapopulaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor dea acoperi diferenţa din surse proprii.

Datorii de 737 mil. lei acumulate de CNADNR, reprezentândfacturi pentru proiectele de investiţii, vor fi achitate până lafinele lunii iunie, iar 622 de angajaţi vor fi disponibilizaţi pânăla acel termen. Proiectul scrisorii de intenţie relevă intenţiaGuvernului de a vinde până la sfârşitul acestui an pachetul deacţiuni Oltchim rămas în proprietatea statului şi de a identificaîn următoarele luni o soluţie pentru datoriile combinatului.

Totodată, până la finele anului Guvernul va scoate la vânzare unpachet reprezentând 20% din acţiunile CFR Marfă prin ofertă publicăiniţială, urmând să privatizeze operatorul de transport atunci cândcondiţiile pieţei o vor permite.

Un obiectiv nescris al noului acord este intrarea economiei peun trend de creştere, după ce a fost atins un nivel de stabilitatemacroeconomică apreciat ca satisfăcător.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a declarat ierică o provocare importantă este creşterea economică pe termen mediuşi a subliniat că pentru a avea o creştere sustenabilă cel maiimportant element este menţinerea stabilităţii macroeconomice. Înopinia lui Franks, pe termen mediu potenţialul de creştere aeconomiei este de circa 3%, dar FMI estimează că PIB-ul va avansacu 3,5%-4% anul viitor şi cu circa 4% în 2013.

"Recunoaştem că economia s-a stabilizat. Ştim că România arenevoie de creştere economică puternică şi sustenabilă. Este unadintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană. Va exista ooarecare creştere economică, însă provocarea este cum săîmbună­tăţim această creştere. Nu vrem să ne întoarcem la creşterieconomice de 6-7%, iar avansul PIB să nu fie însoţit dedezechilibre uriaşe, ci să fie sustenabil", a spus Franks.

FMI a redus prognoza privind creşterea economică de anul viitorla 3,5-4%, în loc de 4,4%, ceea ce indică luarea în calcul a unorriscuri suplimentare ca revenirea economiei reale să aibă locîntr-un ritm lent după şocurile la care a fost supusă - cel maimare fiind creşterea pe neaşteptate a TVA la 24% în vara anuluitrecut.

FMI a finalizat luni prima evaluare din noul acord, de tippreventiv, semnat cu autorităţile române în luna martie a acestuian.

Ce spune scrisoarea

  • CNADNR va plăti facturi restante la proiectele de investiţii de737 mil. lei până la sfârşitul lunii iunie, iar tot până atunci 622de angajaţi vor fi disponibilizaţi.

  • Guvernul va ceda cel mult 20% din acţiunile Tarom prin listarela Bursă sau prin vânzarea unui pachet similar către un investitorstrategic. Se renunţă la planurile de vânzare a unor pacheteminoritare la aeroporturile din Bucureşti şi Timişoara.

  • Un pachet de 20% din acţiunile CFR Marfă va fi vândut până lasfârşitul anului prin ofertă publică iniţială. Guvernul ar urma săprivatizeze compania atunci când condiţiile pieţei o vorpermite.

  • Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi trecut înlichidare dacă Guvernul nu reuşeşte să vândă până la sfârşitulanului pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţine.Consultantul juridic pentru vânzare ar trebui selectat până îniunie, iar până la sfârşitul lui septembrie ar trebui aleasă şi obancă de investiţii care să ajute statul în acest proces.

  • Guvernul s-a angajat să elimine subvenţia la energia termică înperioada imediată, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şiapă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO