Eveniment

​Ce arată datele după prima zi de rapel cu AstraZeneca şi câţi români nu s-au mai prezentat la rapel?

​Ce arată datele după prima zi de rapel cu...

Autor: Georgiana Mihalache

13.04.2021, 12:16 77837

Peste 400 de persoane nu au mai venit pentru rapelul vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, arată datele din 12 aprilie, prima zi când s-a administrat cea de-a doua doză pentru serul AstraZeneca, la intervalul de opt săptămâni între cele două doze.

O parte dintre aceşti oameni fie s-au reprogramat, fie nu s-au prezentat pentru vaccin, în contextul informaţiilor privind reacţiile post vaccinare, după ce s-a identificat, foarte rar însă, un risc de tromboză - formarea unui cheag de sange şi migrarea acestuia într-o zonă vitală.

Prima zi de rapel cu vaccinul AstraZeneca a fost 12 aprilie, iar 6.406 oameni au fost vaccinaţi cu doza a doua, potrivit informaţiilor comitetului naţional de vaccinare. Faţă de persoanele care s-au prezentat la prima doză, în 15 februarie, când au fost 6.812 persoane vaccinate, rezultă că 406 persoane nu au mai venit la rapelul cu AstraZeneca.

Motivele pentru care oamenii nu au mai venit la rapel pot ţine de posibila infectare cu COVID-19 în perioada cuprinsă între cele două doze, cea mai lungă de altfel, de 56 de zile. De asemenea, informaţiile privind riscurile de tromboză i-au putut determina pe oamenii vaccinaţi cu o doză să renunţe la programare.

Iar apetitul mic pentru vaccinarea cu AstraZeneca i-a determinat pe reprezentanţii campaniei de vaccinare să permită vaccinarea persoanelor cu acest ser şi prin prezentarea directă, fără să mai fie necesară programarea prin platformă.

„Vom anunţa începerea vaccinării fără programare în termen de câteva zile. Vaccinarea se va realiza în limita capacităţii de vaccinare a centrului”, potrivit anunîului autorităţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO