Analiză

Ce arată datele şi unde se duc banii din bugetul României: Cheltuielile cu prestaţiile sociale s-au dublat de la aderarea la Uniunea Europeană, dar cele cu investiţiile au crescut cu doar o treime

3 iul 2018 Autor: Iulian Anghel

♦ De la aderarea României la UE, cheltuielile sociale (pensii, sănătate, şomaj şi altele) s-au dublat, dar cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au crescut cu doar o treime l România este departe de a fi un „stat superprotecţionist” ♦ Doar 1,1% din cheltuielile sociale merg spre rezolvarea problemei „excluziunii sociale”.  

În 2007, primul an în care România l-a petrecut ca membru al Uniunii Euro­pene, bugetul general conso­li­dat cheltuia pentru „prestaţii so­ci­ale” (sănătate, pensii, invaliditate, copii/familii, şomaj, exclu­ziune socială) 54,9 mld. lei. În 2016, cheltuiala a a jus la 110 mld. lei, potrivit unei serii de date publicate luni din Institutul Naţional de Statistică (INS). O sumă, prin urmare, dublă. Este o tendinţă rezonabilă, de vreme ce şi PIB-ul aproape s-a dublat. În 2007, PIB-ul nominal a fost de 418 mld. lei, iar în 2016 de 759 mld. lei (plus 81%)

În aceeaşi vreme, datele de la Ministerul de Finanţe arată însă că cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au crescut şi ele, dar mult mai modest. Dacă, în 2007, bugetul cheltuia pentru investiţii 14,4 mld. lei, în 2016 această cheltuială a fost de 19 mld. lei, adică un plus de 32%. Prin urmare, dacă chel­tuie­lile sociale au ţinut pasul cu avansul PIB-ului şi, deci, al veniturilor bugetului, nu acelaşi lu­cru s-a întâmplat cu cheltuielile de in­vestiţii. Chel­tuielile de investiţii din buget au fost completate, după aderare, şi de fon­du­rile UE, dar filosofia nu a fost ca ele să vină ca un su­pli­­ment la cheltuielile proprii şi de aceea lucrurile avansează atât de greu, când vor­bim de modernizarea infrastructurii, de pil­dă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.07.2018

 
Cuvinte cheie:
prestatii sociale
, cheltuieli
, dublare
, aderare
, Uniunea Europeana
, investitii
, copii
, alocatii
, protectie
, familii
, statistica
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide