Eveniment

Ce aşteptări au antreprenorii români de la noul preşedinte: relaxare fiscală, reluarea investiţiilor publice şi predictabilitate

Ce aşteptări au antreprenorii români de la noul...

Autor: Gabriel Razi, Andra Oprescu

03.11.2014, 00:07 368

„Reluarea investiţiilor este esenţială pentru că anul acesta am văzut doar măsuri de protecţie socială şi pomeni electorale. Simt că i-am plătit pe politicieni (ca şi contribuabil – n.red.) degeaba“, spune Dan Mircescu, antreprenor ce controlează Final Distribution, producător şi importator de sisteme pentru acoperiş cu afaceri de peste 5 mil. euro/an.

El spune că statul are un rol esenţial în direcţia pe care o ia economia în condiţiile în care guvernul gestionează direcţionarea banilor strânşi la buget şi că sunt critice atât investiţiile făcute în infrastructură cât şi cele indirect productive, precum cele de la sănătate sau educaţie.

„Preşedintele are puţine prerogative prin care poate susţine mediul de afaceri, dar poate da mesaje şi poate impulsiona guvernul să treacă la treabă“, spune Mircescu.

După două decenii de economie liberă şi trei preşedinţi, Marcel Bărbuţ, proprietarul producătorului de materiale de construcţii AdePlast, spune că aşteptările sale sunt minime şi precizează că mediul de afaceri s-a învăţat să îşi facă planurile de afaceri independent de schimbările şi evenimentele din politică.

„Este şocant ceea ce se întâmplă în economie acum. Afacerile funcţionează independent, fără să mai aşteptăm ceva de la mediul politic. Singurul lucru pe care îl aşteptăm este stabilitatea”, spune el.

Antreprenorul, care rulează peste 50 mil. euro anual, compară schimbările legislative dese ce au impact asupra economiei cu inversarea regulilor în sistemul de lumini al unui semafor.

„Nu reuşim să citim toate schimbările că se şi schimbă peste noapte. Este ca şi cum ai conduce şi dintr-o dată culoarea roşie a semaforului s-ar transforma în verde şi invers“, spune Bărbuţ.

Predictabilitate şi o direcţie clară de dezvoltare aşteaptă şi omul de afaceri Gabriel Cârlig, proprietarul producătorului de lenjerie intimă Jolidon din Cluj, cu afaceri de peste 20 mil. euro/an.

„Aştept linişte pentru România, dacă afacerile cresc atunci vor creşte şi nivelul de trai şi economia. Aştept un preşedinte cu aplicare către mediul de afaceri“, spune el.

Relaxarea fiscală este un alt element aşteptat de producătorul de lenjerie din Cluj având în vedere că taxa pe valoare adăugată de 24% cu care funcţionează eco­nomia de cinci ani a muşcat din încrederea consu­matorilor.

„Stabilirea unui TVA de 24% a funcţionat o perioadă, acum aşteptăm relaxare fiscală“, spune el.

Remodelarea sistemului fiscal este în vârful listei de priorităţi şi a lui Cătălin Mahu, proprietarul restau­rantelor La Mama. „Un vis pentru mine ar fi scăderea TVA pentru restaurante, această măsură cred că ar face foarte mult bine. Orice măsură pentru mediul de afaceri este benefică“, explică el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO