Eveniment

Ce averi au de fapt miliardarii României: Ion Ţiriac rămâne cel mai bogat român, dar cu o avere de peste 4 mld. euro, nu de 1 miliard de euro

Citiţi în Business Magazin

Ce averi au de fapt miliardarii României: Ion Ţiriac...

Autor: Alex Ciutacu

27.09.2019, 13:00 3065

Ion Ţiriac rămâne cel mai bogat miliardar român, cu o avere estimată la peste 4 mld. euro, potrivit unui top realizat în cel mai recent număr al revistei Business Magazin, în urma unor estimări bazate pe datele publice, pe informaţiile din piaţă şi pe rapoartele publicate la Bursa de Valori de la Bucureşti.

Astfel, averea lui Ion Ţiriac este formată dintr-o serie lungă de investiţii şi participaţii deţinute şi vândute în diferite companii, precum vânzarea participaţiei de 45% la UniCredit Bank, care i-a adus acestuia aproape 800 de milioane de euro. În acelaşi timp, vânzarea participaţiei de 15% în retailerul Metro Cash & Carry i-a adus miliardarului circa 80 milioane euro.

În ceea ce priveşte deţinerile actuale, averea sa este completată de 110 milioane de euro reprezentând deţinerea de aproape 45% în compania Allianz-Ţiriac, 100 de milioane de euro în businessul Ţiriac Auto şi 200 de milioane de euro în Ţiriac Leasing. Potrivit informaţiilor din piaţă, terenurile pe care se află showroomurile Ţiriac Auto, plus o serie de alte terenuri, aduc încă 1 miliard de euro la averea românului.

Cu încă 25-30 de milioane de euro drept câştiguri obţinute din Turneul de la Madrid – care valorează circa 300 milioane euro – cu clădirea de birouri Ţiriac Tower pe care o construieşte în Piaţa Victoriei, în valoare de 30 milioane de euro, la care se adaugă clădirea sediului Ţiriac Holdings de lângă Parcul Regele Mihai I în valoare de 15 mil. euro şi Stejarii Country Club în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, averea lui Ţiriac depăşeşte deja până în acest punct orice alt miliardar român.

La toate aceste active şi investiţii se adaugă circa 2 mld. euro pe care Ion Ţiriac i-a investit pe plan extern în bursă şi terenuri, ceea ce îi aduce acestuia o avere totală estimată între 4 şi 4,3 miliarde euro.

Noii miliardari ai României sunt fraţii Pavăl din Bacău care au construit Dedeman, cel mai mare business antreprenorial din ţară, şi care şi-au pus capitalul la lucru până au ajuns în prezent la o avere estimată la 2,5-2,6 miliarde euro.

La acest calcul realizat de Business Magazin a fost luată în calcul o valoare de 1,9 miliarde de euro pentru compania Dedeman la finele anului trecut, plus 200 de milioane de euro reprezentând cash-ul rămas după ce, din profiturile de aproximativ 765 milioane de euro cumulate pe ultimii trei ani, au investit în imobiliare şi în bursă.

Astfel, deţinerile lor la bursă au crescut de la an la an, cumpărând companii în care şi-au majorat ulterior participaţiile. Printr-o astfel de strategie investiţională au ajuns cei doi fraţi din Bacău să deţină 23,2% pe bursă din Alro Slatina, reprezentând circa 82,4 mil. euro, 73,3% din Cemacon, repre­zen­tând 29,5 mil. euro, 6,143% din Transelectrica, în valoare de 19,7 mil. euro, 7,4% din Conpet Ploieşti, în valoare de 10,7 mil. euro, 5,77% din Electrica, reprezentând o deţinere de 47,9 milioane euro şi 0,333% din Antibiotice Iaşi, în valoare de 200.000 de euro.

„Fraţii Dedeman” au investit şi în imobiliare, sector unde au achiziţionat pe rând două proiecte de birouri, respectiv proiectul The Office din Cluj-Napoca, în valoare de 130 milioane euro şi proiectul The Bridge din Bucureşti, unde au investit circa 200 milioane euro.

Topul miliardarilor români este completat de Daniel Dines, fondator al companiei UiPath. Potrivit celor mai recente declaraţii de presă ale şefului companiei care vrea să aducă un robot în casa fiecărui om din lume, acesta deţine 20% din UiPath – care a fost evaluată în cadrul ultimei runde de finanţare seria D la 7 miliarde de dolari de investitori precum Coatue, Dragoneer sau Wellington – ceea ce îi aduce lui Dines o avere ipotetică de 1,4 miliarde euro.

Citiţi în Business Magazin ce averi au de fapt miliardarii României

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO