Eveniment

Ce discuţii a avut premierul Ludovic Orban cu Michel Barnier, negociatorul şef al UE despre Brexit: Protejarea drepturilor cetăţenilor rămâne o prioritate

Ce discuţii a avut premierul Ludovic Orban cu Michel...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

07.01.2020, 18:17 97

Premierul Ludovic Orban a discutat, marţi, cu Michel Barnier, negociatorul şef al UE privind Brexit, ambii fiind de acord că protejarea drepturilor cetăţenilor este o prioritate în ceea ce priveşte viitorul parteneriat al Uniunii cu Marea Britanie.

"Am fost de acord cu negociatorul şef al UE, Michel Barnier, că viitorul parteneriat cu Marea Britanie trebuie să fie ambiţios şi echilibrat şi să ia în considerare aspecte dincolo de cadrul comercial şi economic. Protejarea drepturilor cetăţenilor rămâne cap de listă pe agenda noastră", se arată într-un mesaj publicat, marţi, pe contul de Twitter al lui Ludovic Orban.

De asemenea, Michel Barnier a transmis că Acordul de Retragere este important pentru a proteja depturile cetăţenilor europeni.

"Întâlnire prietenoasă astăzi cu premierul Ludovic Orban şi echipa sa. Am pus în evidenţă importanţa Acordului de Retragere, în special pentru a proteja drepturile cetăţenilor. UE se pregăteşte pentru viitoarele negocieri privind parteneriatul cu Marea Britanie. Dialogul şi transparenţa rămân elemente cheie pentru unitatea UE", conform unui mesaj publicat, pe Twitter, de Barnier.

De asemenea, prim-ministrul Orban a publicat un mesaj pe Twitter, însoţit de fotografii, despre întâlnirea cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

"O întâlnire foarte bună cu Charles Michel în prima mea vizită la Bruxelles. L-am asigurat de sprijinul total al României în promovarea Agendei Strategice şi a obiectivelor sale cheie. Provocările Uniunii Europene trebuie adresate cu soluţii echilibrate care iau în considerare interesele cetăţenilor", conform postării de pe reţeaua de socializare.

Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, se va deplasa, miercuri, la Londra, unde va avea o întrevedere cu premierul Boris Johnson, cu trei săptămâni înainte de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Ludovic Orban s-a înâlnit la Bruxelles şi cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate şi extindere.

Premierul a început, marţi, o vizită de lucru la Bruxelles, la sediul instituţiilor europene, respectiv al NATO, fiind prima deplasare externă pe care o face în calitate de şef al Executivului. Acesta mai are întâlniri bilaterale cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, precum şi cu Johannes Hann, comisar european pentru buget şi resurse umane.

În cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, prim-ministrul se va afla la Parlamentul European, unde va avea o întrevedere bilaterală cu David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

Joi, 9 ianuarie, prim-ministrul Ludovic Orban va avea o întrevedere bilaterală cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO