Eveniment

Ce drepturi au cei care au devenit sau urmează să devină taţi

Ce drepturi au cei care au devenit sau urmează să...

Autor: Andreea Tobias

09.03.2022, 10:53 1755

Drepturile salariaţilor care decurg din naşterea sau adopţia unui copil sunt de cele mai multe ori prezentate din perspectiva mamelor, indiferent că vorbim de concediul de maternitate sau de concediul de creştere copil. Doar că, de ceva vreme deja, se observă un trend tot mai prezent de taţi care doresc să îşi exercite drepturile cu ocazia naşterii sau adopţiei unui copil, reiese dintr-un comunicat transmis, miercuri, de EY România.

Iată cinci dintre drepturile pe care fiecare tată salariat ar trebui să le cunoască:

Concediul paternal

Legea vă oferă dreptul la concediu paternal pentru a putea participa efectiv la îngrijirea nou-născutului, cu condiţia de a fi asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Tatăl poate cere angajatorului, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului său, acordarea concediului paternal. La această cerere, trebuie ataşat şi certificatul de naştere al copilului prin care demonstraţi că sunteţi tatăl. Durata acestui concediu este de cinci zile lucrătoare. Acestora li se mai pot adăuga alte 10 zile lucrătoare, dacă aţi obţinut atestatul de absolvire al unui curs de puericultură. Practic, în această situaţie, veţi beneficia de un concediu paternal total de 15 zile lucrătoare. Cursul de puericultură este menit să vă pregătească pentru îngrijirea copilului în primele sale luni de viaţă şi el poate fi furnizat de către medicul de familie, în centrele specializate, în unele maternităţi sau chiar online. În maternităţile de stat, aceste cursuri sunt gratuite. Deşi puteţi urma acest curs ori de câte ori doriţi şi consideraţi necesar, trebuie să ştiţi că, potrivit legii, prelungirea concediului cu cele 10 zile lucrătoare acordate în baza certificatului de absolvire a cursului de puericultură se aplică o singură dată. Astfel, dacă pentru primul copil născut aţi beneficiat de prelungirea concediului cu cele 10 zile lucrătoare acordate în baza certificatului de absolvire a cursului, pentru următorii copii nu veţi mai putea beneficia de această prelungire, chiar dacă aţi absolvit un nou curs de puericultură. Pe parcursul concediului paternal aveţi dreptul la o indemnizaţie pentru concediu paternal, care este egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Acordarea acestei indemnizaţii nu este condiţionată de existenţa unor perioade minime de muncă la acelaşi angajator sau la angajatori diferiţi. Atenţie, însă: potrivit unui proiect de lege recent, se propune creşterea numărului de zile de concediu acordate, de la 5 la 10 zile lucrătoare, independent de absolvirea unui curs de puericultură. Durata maximă a concediului paternal rămâne, însă, de 15 zile lucrătoare pentru cei care au absolvit cursul.

Concediul de creştere a copilului

Acest concediu se poate acorda pentru oricare dintre părinţi, în aceleaşi condiţii, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă părintele a obţinut venituri impozabile în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Dacă tatăl salariat alege să beneficieze de concediul de creştere a copilului, pentru această perioadă, el va avea dreptul la o indemnizaţie lunară. Dacă ambii părinţi îndeplinesc condiţiile de acordare a concediului pentru creştere copilului, potrivit legii, cel puţin o lună din perioada totală a concediului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, fie că este ea mama sau tatăl salariat. Astfel, tatăl salariat va putea beneficia de acest concediu pentru o perioadă de cel puţin o lună, dacă mama optează pentru concediul de creştere copil.

Concediul de creştere a copilului pentru detaşaţi

Şi persoanele angajate de către un angajator străin, care se află în detaşare pe teritoriul României şi care, pe parcursul detaşării, sunt subiect de contribuţii sociale obligatorii în România, pot beneficia de concediul de creştere a copilului. Potrivit legislaţiei în vigoare referitoare la concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, atâta timp cât solicitantul, cetăţean străin, are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României şi locuieşte în România împreună cu copilul pentru care solicită drepturile, ocupându-se de creşterea şi îngrijirea acestuia, poate beneficia de drepturile oferite legislaţiei. Asumând că celelalte condiţii pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt îndeplinite şi în lipsa unor prevederi specifice care să interzică acest lucru, suntem de părere că şi taţii detaşaţi pot beneficia de concediul de creştere a copilului, împreună cu indemnizaţia aferentă. Abordarea va trebui, însă, să fie confirmată de autorităţile competente.

Concediul de acomodare

Se acordă în cazul în care adoptaţi sau doriţi să adoptaţi un copil. De acest tip de concediu puteţi beneficia doar dacă realizaţi venituri supuse impozitului pe venit. Puteţi beneficia de acest concediu atunci când adoptaţi/ doriţi să adoptaţi singur un copil sau sunteţi soţul familiei adoptatoare (“familia adoptatoare” este formată din soţul şi soţia care au adoptat sau doresc să adopte). El poate fi solicitat de la data la care hotărârea instanţei de încredinţare a adopţiei a fost pusă în executare şi până la data la care hotărârea de încuviinţare a adopţiei a rămas definitivă. După deschiderea procedurii de adopţie, instanţa de judecată va decide încredinţarea copilului către părintele adoptator. Această încredinţare are menirea de a contribui la adaptarea copilului la noul său mediu de viaţă alături de părintele adoptator. Pasul următor pronunţării hotărârii de încredinţare a copilului este acela în care instanţa de judecată încuviinţează adopţia, tot printr-o hotărâre judecătorească. Concediul de acomodare se acordă pe bază de cerere, pe o durată de maxim un an, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei. Indemnizaţia lunară este în cuantum 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei, fără ca valoarea maximă să depăşească 8.500 RON. Potrivit legii, indemnizaţia de creştere a copilului nu poate fi cumulată cu cea de acomodare.

Protecţie împotriva concedierii

Este bine de ştiut că legislaţia oferă protecţie împotriva concedierii şi tatălui salariat aflat în concediu de creştere a copilului sau în plata stimulentului de inserţie. Nu în ultimul rând, şi în situaţia în care vă aflaţi în concediu de acomodare sau doriţi să beneficiaţi de acest drept, legea vă protejează împotriva concedierii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO