Eveniment

Ce înseamnă CNP-ul digital: un CUI pentru persoane fizice. Persoanele fizice care transmit documente fiscale la ANAF vor putea folosi un cod unic de identificare fiscală în locul CNP-ului

Cristian Pelivan, CEO al Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO)

Cristian Pelivan, CEO al Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO)

Autor: Alexandra Cepăreanu, Răzvan Botea

01.08.2024, 08:20 1867

♦ CNP-ul fiscal va fi folosit şi la încărcarea facturilor emise de persoane juridice către persoane fizice în e-Factura.

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul propriu un proiect de lege care prevede introducerea unui număr de identificare fiscală pentru persoanele fizice, ca alternativă la folosirea CNP-ului în relaţia cu Fiscul. Practic, orice cetăţean român poate cere acest cod de identificare fiscală şi să îl folosească în locul CNP-ului în documentele fiscale.

„Am constatat că trebuie să gestionăm problema din mai multe direcţii, pentru a monitoriza şi reveni la normalitate. Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite şi taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obţinut rezultate semnificative”, a transmis ministrul finanţelor Marcel Boloş.

În legea actuală, o persoană fizică ce datorează impozit pe venit sau contribuţii sociale se identifică la ANAF prin CNP. De asemenea, pentru facturile persoanelor fizice de la persoane juridice este necesară identificarea prin CNP, atunci când documentele sunt încărcate în e-Factura. 

CNP-ul fiscal, adică practic un cod unic de identificare (CUI) pentru persoanele fizice, care să fie folosit în declaraţiile fiscale şi în facturi, se introduce ca alternativă la CNP-ul contribuabilului persoană fizică, conform documentelor publicate de Finanţe. Nu este clar în  acest moment, din documentele puse în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor, de ce este introdus CNP-ul fiscal în locul CNP-ului, în afară că „este o informaţie sensibilă, care poate duce la infracţiuni, cum ar fi furtul de identitate”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025