Eveniment

Ce inseamna economie de piata functionala

31.01.2003, 00:00 1581

Preturile si comertul liberalizate; sistem juridic functional, drept de proprietate garantat; stabilitate macroeconomica si politici economice coerente; sector financiar bine dezvoltat; absenta oricarei bariere semnificative la intrarea si iesirea unei companii de pe piata; sector dezvoltat al intreprinderilor mici; libera concurenta protejata de un cadru legislativ aplicabil.
Acestea sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca o economie pentru a primi din partea Comisiei Europene calificativul de "economie de piata functionala".
Comisia a concluzionat la sfarsitul anului trecut ca economia romaneasca nu intruneste aceste caracteristici, spre deosebire de Bulgaria, care a trecut testul. Principalul factor de macrostabilitate care deosebeste cele doua tari este inflatia, Romania fiind singura tara candidata la Uniunea Europeana care nu a reusit inca sa aduca inflatia la o singura cifra. In ceea ce priveste liberalizarea preturilor, in Romania preturile reglementate reprezinta 20,4% din cosul de consum, fata de numai 13,2% in Bulgaria.
Sectorul privat reprezenta in 2001 numai 67,1% din PIB -ul Romaniei, in timp ce in Bulgaria firmele private aveau deja o contributie la PIB de 71,7%.
In vederea obtinerii unui mediu de afaceri necesar dezvoltarii unei economii functionale de piata, in Romania trebuie sa inceapa sa functioneze mecanismul falimentului aplicarea legii falimentului si sa fie sanctionata indisciplina financiara. De asemenea, este nevoie de reducerea in continuare a dobanzilor pentru cresterea gradului de intermediere bancara. Romania este in urma si la capitolul dezvoltare a sectorului financiar nebancar.
Pana la urma este vorba de limitarea la maximum a posibilitatilor ca statul sa perturbe mediul economic, in primul rand prin companiile din sectorul utilitatilor, aflate sub controlul sau.
Romania are nevoie de un istoric de cativa ani care sa probeze o crestere economica sustenabila, inflatie in scadere, restructurarea economiei reale prin cresterea ponderii sectorului privat in Produsul Intern Brut, mediu de afaceri propice, disciplina financiara in sectorul public, arierate reduse, preturi complet liberalizate, cadru de reglementare stabil si transparent, aliniat cu normele UE, inclusiv in domeniul fiscal, privatizare in sectorul energetic.
Ministrul finantelor Mihai Tanasescu crede ca in cel mult sapte luni pot fi luate toate masurile care sa-i aduca Romaniei la sfarsitul anului statutul de economie de piata functionala. Problema este ca masurile respective au nevoie de timp pentru a-si produce efectele si a rezolva ceea ce nu s-a facut in ani de zile. Ramane de vazut daca un asemenea hei-rup va convinge Comisia Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO