Eveniment

Ce îşi doresc antreprenorii: Investiţii în infrastructură, reformă în administraţie şi mandate mai scurte pentru parlamentari şi primari. „Puterea te îmbată“

Ce îşi doresc antreprenorii: Investiţii în...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

06.11.2015, 00:06 645

Antreprenorii locali spun că măsurile luate de guvernul Ponta precum reducerea TVA şi CAS, creşterea salariului minim sau majorarea colectării prin acţiunile ANAF au fost de bun augur pentru România, însă infrastructura este un capitol în care vechiul sistem a „schiopătat“ şi a erodat încrederea investitorilor în economia locală.

 În plus, oamenii de afaceri vor şi o schimbare în sistemul politic, lucru pe care l-a scandat şi opinia publică la ieşirile în stradă din ultimele zile.

Omul de afaceri Vladimir Cohn, proprietarul fabricii de hârtie şi carton Eco Ghimbav, susţine că o măsură de restruc­turare a clasei politice ar trebui să fie limitarea mandatelor par­la­mentarilor, primarilor şi consilierilor locali la două mandate.

„În acest fel vom avea permanent o schimbare a administraţiei şi vor fi împiedicate abuzurile. Există situaţii în care sunt oameni de 20 de ani în aceeaşi funcţie pentru că îşi construiesc  sisteme de relaţii “, afirmă omul de afaceri. Ideea este susţinută şi de omul de afaceri Radu Timiş, proprietarul producătorului de mezeluri Cris-Tim. „Sigur că puterea te îmbată. Două mandate pentru parlamentari este arhisuficient. Altfel, după ce le termină pe acestea, oamenii încep să ţină de scaune“, a declarat antreprenorul, care vede ca obiectiv pentru următorul guvern reducerea birocraţiei. „Numai dacă ne uităm la fondurile europene vedem că din cauza birocraţiei ele se obţin foarte greu“, a continuat acesta, subliniind faptul că măsurile luate până acum de guvernul Ponta au dus la o relansare economică, iar aceste iniţiative ar trebui să continue. El dă exemplul reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, a CAS,  reducerea TVA din 2016 sau adoptarea impozitului de 5% pe dividende. În plus, Timiş laudă şi reformarea ANAF şi creşterea colectării la bugetul de stat. „Nu se puteau face o agricultură şi o industrie alimentară competitive în Uniunea Euro­peană cu un TVA de 24%. Acest TVA de 9% a salvat aceste două sectoare. Aici 70-80% din vânzări erau la negru, iar fără această iniţiativă nu exista nicio şansă pentru acest sector. Iar faptul că din ianuarie impozitul pe dividende va fi de 5% va da încă o lovitură grea evazioniştilor pentru că ecartul este şi mai mic între cei care fură TVA şi cei care lucrează corect“.

Reducerea TVA şi noul cod fiscal au fost un câştig pentru mediul de afaceri în această perioadă, spunea Mihai Marcu, proprietarul celui mai mare operator de servicii medicale din România.

„Comunicarea cu mediul de afaceri a fost bună. Aceasta nu înseamnă că mediul de afaceri a fost mulţumit cu toate deciziile guvernului. Au fost multe măsuri de dreapta, pe de altă parte nu au reusit să cureţe esalonul doi. Trebuie să ne uităm să vedem cine sunt directorii din ministere şi primării, de când sunt acolo şi ce-au făcut“, a spus Mihai Marcu. El susţine că este momentul unei reforme radicale în administraţia publică şi propune reducerea numărului de funcţionari publici.

„E foarte important faptul ca politicienii să cureţe toate nepotismele şi toate şpăguţele de la toate ministerele şi primării. E o problemă mare. Devine sistemică. Trebuie plătiţi mai bine funcţionarii de stat şi este nevoie de reducerea numărului acestora“, a spus Marcu.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri mai subliniază şi nevoia creşterii investiţiilor în infrastructură, un lucru esenţial pentru bunul mers al businessurilor de pe plan local, dar şi pentru atragerea de noi investitori.

„Dacă vrem să dezvoltăm orice domeniu economic trebuie să facem investiţii în infrastructură. Nu poţi avea investitori într-o zonă fără drumuri. Şi vedem toţi că nu avem infrastrură, stăm pe centura Capitalei ore întregi, pierdem bani şi timp“, apreciază Adrian Mihai, unul din fondatorii Fan Courier, cea mai mare companie din curierat.

„Ne trebuie o autostradă către occident. Să nu mai vorbesc că după 26 de ani nu avem o centură a Capitalei. Mai mare ruşine nu poate fi, mai ales că există şi formă de parteneriat public-privat la care putem apela. Foarte mulţi investitori au venit să investească în autostrăzi, dar nu am reuşit până acum să facem acest lucru“, a adăugat şi Timiş, proprietarul Cris-Tim.

Adrian Mihai, unul dintre acţionarii Fan Courier,  spune că ar trebui să se găsească un plan de ţară care să cuprindă toate nevoile României: infrastructură, investiţii, educaţie, sănătate etc.

„Trebuie să pice de acord toate partidele politice şi oricare ar veni la Guvernare să ştie că are un plan pe care trebuie să-l îndeplinească, să investească în sănătate sau infrastructură“. În plus, el spune că Guvernul trebuie să înţeleagă că generaţia s-a schimbat şi nu mai poate fi manipulată.

 

Ce aşteaptă oamenii de afaceri de la noul sistem:

@ fie limitarea mandatelor parlamentarilor, primarilor şi consilierilor locali la două mandate.

@evaluarea directorilor din primării şi ministere.

@reforma administraţiei publice şi reducerea numărului de funcţionari.

@ creşterea investiţiilor în sănătate şi educaţie.

@ investiţii în infrastructura.

@ crearea unui plan de ţară pe care orice partid politic trebuie să îl respecte.

@ eradicarea corupţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO